Nto NTO / - FOTO: NTO
06/02/2024 u 14:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NTO: Veliko interesovanje za Crnu Goru iz baltičkih zemalja

Osim NTO, ponudu su predstavile hotelske grupe Budvanska rivijera i Montenegro Stars, te turističke agencije Gold, New Port i Prometheus, kao i lokalna turistička organizacija Herceg Novog

Nacionalna turistička organizacija (NTO) predstavila je turističku ponudu Crne Gore na sajmu turizma Balttour u Rigi, koji je trajao od petka do nedjelje.

Iz NTO-a je saopšteno da je taj sajam od velikog značaja za predstavljanje Crne Gore kao cjelogodišnje turističke destinacije na tržištu Letonije, Litvanije i Estonije, jer okupi oko 900 izlagača iz 30 svjetskih destinacija, pet hiljada profesionalaca iz oblasti turizma iz baltičkih zemalja, kao i oko 30 hiljada posjetilaca.

- Poslovni sastanci i B2B događaj koji je organizovan u sklopu prvog dana sajma je okupio rekordno veliki broj turoperatora i privrednika iz baltičkih zemalja. Ovo je bila prilika za umrežavanje, kao i predstavljanje novina kada je u pitanju crnogorska turistička ponuda - navodi se u saopštenju.

Počasna konzulka Crne Gore u Letoniji, Helena Ruduša, prisustvovala je B2B događaju i poručila da se uvjerila da vlada izuzetno veliko interesovanje za Crnu Goru.

Posjetioci su bli oduševljeni mogućnošću da probaju hranu i piće crnogorske kuhinje, koje je obezbijedila kompanija Plantaže, kao i da osvoje neke od vrijednih nagrada, za koje su se pobrinuli Budvanska rivijera, Portonovi i turistička agencija Gold Travel, kao i NTO.

Menadžer za emitivna tržišta u Turističkoj organizaciji (TO) Herceg Novi, Miloš Kovačević, kazao je da oni prvi put nastupaju na tom sajmu i da su izuzetno zadovoljni posjetom, kao i interesovanjem publike, ali i privrede.

- Posjetiocima smo predstavili našu sveobuhvatnu ponudu, ljetnjeg i zimskog turizma, prednosti koje naš grad nudi, kao i nezaobilazne kulturne i istorijske atrakcije i manifestacije koje krase naš grad. Zemlje Baltika su definitivno u našem fokusu kao značajno emitivno tržište, ostvarili smo dobre kontakte tokom sajma i očekujemo da ćemo u narednom periodu vidjeti rezultate naše posjete kroz veći broj turista sa ovog tržišta - rekao je Kovačević.

Baltičke zemlje su redovnim letovima povezane sa Crnom Gorom, što u velikoj mjeri utiče na odluku turista da tu provedu odmor. Zbog rasta interesovanja za ponudu Crne Gore sa baltičkih tržišta, kompanija Air Baltic će nastaviti sa letovima od 1. maja do 29. oktobra, dva puta sedmično, srijedom i nedjeljom, na relaciji Riga-Tivat.

Suvlasnik agencije Gold Travel, Enis Cikotić, kazao je da su se, kao i prošle, i ove godine predstavili na sajmu u Rigi.

- Evidentno je da je Baltik veoma interesantan za nas i postaje strateško područje koje šalje sve veći broj turista. Ove godine smo na sastancima primijetili da je interesovanje značajno veće, da mnogo bolje poznaju ponudu Crne Gore i da postoje upiti za povećanje broja letova kompanije Air Baltic prema našoj zemlji. Javilo nam se nekoliko agencija zainteresovanih za dugoročna partnerstva, te vjerujem da ćemo i dalje raditi na razvoju ovog tržišta i dovođenju sve većeg broja turista iz Letonije, Litvanije i Estonije u Crnu Goru - rekao je Cikotić.

Interesovanje za dolazak u Crnu Goru bilo je evidentno po gužvi na štandu, a i turistički radnici su potvrdili da su ove godine rezervacije počele već u januaru.

- Posjetila sam vašu zemlju i svima je preporučujem. Već pravimo rezervacije za ljetnju sezonu i svima naglasim da ne propuste da obiđu Boku i Budvu. Ja ću sigurno opet posjetiti Crnu Goru - istakla je predstavnica turističke agencije Orhideja, Liene Karklina.

Ona je potvrdila da je na Baltiku, Crna Gora sve traženija destinacija za odmor.

Rast interesovanja dijelom je rezultat dobrih iskustava koje su prenijeli predstavnici medija i turistički radnici koje je NTO ugostio tokom studijske posjete.

- Crna Gora je predivno mjesto, sa netaknutom prirodom i sjajnim lokacijama. Kada smo prošle godine posjetili vašu zemlju, između ostalog smo imali sreću da prisustvujemo jednom karnevalu u Budvi, da vidimo nestvarni kanjon Tare i uživamo u raftingu i prelijepim predjelima. Ipak, moram naglasiti da koliko god su lokacije bile divne, gostoljubivost je ono što najviše pamtimo. U Crnoj Gori svako može da pronađe idealne omjere odmora i razonode, uz nezaobilazne gastro delicije, domaću hranu i vina - utisci su Dace Pumpure i Inite Sveide, predstavnica turoperatora iz turističke agencije AP SAULI.

Veliko interesovanje za Crnu Goru potvrđuje i statistika koja pokazuje da je tokom prvih sedam mjeseci prošle godine posjetilo 20,29 hiljada turista iz Letonije, Litvanije i Estonije, što predstavlja povećanje od 77 odsto u odnosu na 2022. godinu. Ovi turisti su ostvarili 111,79 hiljada noćenja, što je porast od 76 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je u pitanju kolektivni smještaj za prvih 11 mjeseci prošle godine, zabilježeno je skoro 27 hiljada turista, što je povećanje od 103 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Osim NTO, ponudu su predstavile hotelske grupe Budvanska rivijera i Montenegro Stars, te turističke agencije Gold, New Port i Prometheus, kao i lokalna turistička organizacija Herceg Novog.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:27