Миланка Џогановић / -ББрашњо
09/02/2022 u 14:58 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Од пољопривреде школује три студента

Не може се на селу без рада и ми смо увијек земљу обрађивали и држали понешто стоке, али нисмо у обиму као сада. Како ми је супруг преминуо, остали смо са његовом пензијом од 200 еура, која није ни приближно довољна за наше основне потребе, а камоли за шта више. Можете замислити какав би нам живот био без овога што сада радимо, каже Миланка Џогановић, из Жупе никшићке.

У овој највећој Мјесној заједници на подручју општине Никшић, бројна су домаћинства која се баве пољопривредом. Повољан географски положај, клима и плодно земљиште погодују те у Жупи успијевају све пољопривредне културе, а то мјесто је и прави рај за узгој стоке. Благодати користи породица  Џогановић која живи у жупском селу Заград, гдје се баве сточарством. У разговору за "Дан" истакла је да је самохрана мајка која захваљујући пољопривреди школује три студента.

Њене двије кћерке и син студирају, али уједно раде са мајком на имању и покушавају да прошире домаћинство. Џогановићи тренутно имају четири краве и двоје јунади, а Миланка каже да им је основни приход од бијелог мрса.

- Научила сам то радити још као дијете, па ми сада не пада тешко. Производимо кајмак и готово све врсте сира који је већ препознат по квалитету и имамо своје купце. Упркос економској кризи људи купују домаће, па колико год да кошта. Ми се трудимо да то све буде најбољег квалитета, а да јесте говори то што од тога што произведемо можемо живјети јер све има своје купце. Користимо и воће са нашега имања, па сам од прошлогодишњег рода јабука правила и домаћи сок. И то је у нашем производном асортиману - казала је она.

Највећи дио године она је са стоком на катуну изнад села Заграда, односно у подножју планине Лукавице, гдје издижу многи Жупљани. Како је рекла, Богом датом предјелу фали инфраструктуре, али је данас у том рејону далеко лакше жовјети и радити него раније.

- Има на катуну још неких путева којима је неопходна поправка. Највећи проблем нам је што горе нема електро-мреже, али се надамо да ће и тај проблем нова власт ријешити, истакла је Џогановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. maj 2024 01:12