foto: CG news / - FOTO: CG NEWS
13/05/2022 u 10:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отворена међународна конференција "Одрживи здравствени туризам”

Игор Галић, директор Института за јавно здравље Црне Горе, сматра да је значај ове конференције не само са аспекта туризма, већ са аспекта цјелокупног здравственог система

Институт Игало у Херцег Новом домаћин је међународне конференције „Одрживи здравствени туризам” коју организује Центар изврсности за биомедицинска истраживања (ЦЕБИМЕР).

Центар изврсности за биомедицинска истраживања настао је интеграцијом научно истраживачких и клиничких лабораторија у Црној Гори, као и кроз њихово партнерство са реномираним иностраним институцијама и експертима чији су предмети истраживања блиско повезани са тематским областима ЦЕБИМЕР‐а.

Саво Марић, директор Института Др Симо Милошевић, казао је да је отежавајућа околност било то што је ЦЕБИМЕР почео са радом 2020. године када нас је задесила корона криза, што је умогоме успорило програме и развој овог центра.

 - Програм је заснован на Стратегији паметне специјализације који ће се бавити медицинским туризмом и животном средином. Радиће се на процјени љековитог блата (пелоида), као и са љековитим биљкама, али и на имплементацији нових метода лијечења, казао је Марић приликом отварања конференције.

Значај и блиставу будућност биомедицине препознало је и министарство здравља Црне Горе које је дирекцију за биомедицину и трансплатацију подигло на ниво директората.

image

foto: CG news

- FOTO: CG NEWS

Дејан Павличић, директор Директората за биомедицину и трансплантацију, истакао је да ресорно министарство у склопу својих редовних активности ради на развијању области биомедицине и то нарочито кроз доношење и примјену законске и подзаконске регулативе и праћење стандарда ЕУ.

 - Црна Гора је препозната дестинација одрживог и здравственог туризма са диверзификованом и аутентичном туристичком понудом базираном на иновативним пословним моделима и услугама. Усмјеравањем науке, иновацијама и истраживањима унапређујемо препознате стратешке приоритете међу којима је и одрживи здравствени туризам, казао је Павличић.

Он је додао да министарство здравља подржава све иновативне процесе, а нарочито оне који укључују примјену достигнућа биомедицине, а који доприносе свеопштем побољшању и унапређењу система здравствене заштите грађана.

Мирко Мустур, потпредсједник Општине Херцег Нови, истакао је да Институт представља институцију од посебног значаја за град, али и државу.

-Јасно је да су опстанак и унапређење рада Института од изузетне важности за добробит града, али и хиљада људи из цијелог свијета који користе услуге ове бање. Једна од претпоставки за даљи развој су истраживачко иновативни програми попут овога, казао је Мустур.

Игор Галић, директор Института за јавно здравље Црне Горе, сматра да је значај ове конференције не само са аспекта туризма, већ са аспекта цјелокупног здравственог система.

 - У међусобној комуникацији и размјени искустава између стручних људи из обије области можемо доћи до врло значајних података који се касније могу искористити. Након двије године пандемије оваква врста конференција је освјежавајућа и даје неку нову енергију за рад на бази искустава из претходног периода, каже Галић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:12