Штандови са домаћим производима на бјелопољском тргу / М.Н.
20/03/2022 u 06:20 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сајам традиционалне црногорске и регионалне хране и пића: Представило се 45 излагача из пет држава

Циљ излагача је да промовишу традиционални начин производње хране, јела и пића, а све уз жељу да се што више обогати туристичка понуда Бијелог Поља и региона, истакла је Немша Омехоџић

На градском тргу у Биjелом Пољу јуче jе отворен међународни Slow food саjам, коjи организуjе невладина организациjа "Киселе воде", у сарадњи са Туристичком организациjом Биjело Поље.Сајам је међународног карактера и окупио је 45 излагача из Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине, Косова и Албаније.Отварајући манифестацију, предсједница СО Немша Омерхоџић пожељела је угодан боравак гостима у граду, који је, како је истакла, далеко препознат по свом гостопримству.

image

Отварање манифестације

М.Н.

-Сви излагачи данас имају циљ да промовишу традиционални начин производње хране, јела и пића, а све уз жељу да се што више обогати туристичка понуда Бијелог Поља и региона. Искрене честитке и похвале организаторима на идеји, и захвалност што се овакав диван догађај одржава баш у нашем граду- истакла је Омерхоџић.

image

Обилазак штандова

М.Н.

Представница НВО "Киселе воде", Сабина Рамовић казала је да огромну захвалност дугују Министарству економског развоја, које је кроз подршку у руралном туризму за 2021- 2022. годину финансијски подржало овај пројекат.

image

И чорба се кувала на тргу

М.Н.

- Наравно, никада не изостаје ни подршка са локалног нивоа, Секретаријат за економски развој и предузетништво су нас подржали и свима се захваљујемо - рекла је Рамовић,а директорица локалне Туристичке организације Виолета Обрадовић пожељела је топлу добродошлицу гостима и локалним произвођачима.

- Бијело Поље има чиме да се поноси, а то је производња здраве хране, наравно, ту су и произвођачи разних рукотворина и домаће радиности. Желим да се ова два дана Бијело Поље представи у што бољем свјетлу - нагласила је Обрадовић.

Видљива гастро понуда веома важна за туризам

Из Велике Плане стигао је Владимир Радић који је Бјелопољцима предствио производе породичне фирме "Ајвар Радић".

-Имам одличан ајвар, слатко, џем и сируп. Радимо овај посао 15 година на свом газдинству и иде добро-казао је Радић.

Оснивач Сандеј удружења из Босне и Херцеговине, Дијана Мехичић каже да је за туризам веома важна видљива гастро понуда, јер туристи имају жељу да пробају нешто што је традиционално и здраво.

- Донијели смо домаће колаче, кадаиф, разне пите, локуме и суво месо које је карактеристично за Босну. Представили смо и сликање врућим воском, које пружа невјероватне могућности за исказивање умјетности- истиче Мехичић.

Џулсума Хрњић стигла је из Зенице. Каже да њено име на турском значи цвијет руже, те да на њеном штанду посјетиоци могу пробати најбољи кадаиф и баклаву. Своје пекарске производе представила је и њена земљакиња Џевада Салчиновић.

Поред колача, сланих јела, рукотворина и пића, посјетиоци су имали прилику да пробају, али и купе сухомеснате производе на штанду породице Ајановић из Пљеваља, а Рефик Хаџибеговић, из бјелопољских Ботурића представио је органске производе.

-Производњом меса бавимо се више од 50 година, чак су и најмлађи чланови наше породице укључени у посао. Радимо откуп искључиво домаће стоке, са подручја Пљеваља- казао је Јасмин Ајановић.

image

Плетене чаролије

М.Н.

Посјетиоци су могли да уживају у слатким делицијама Бјелопољке Ениде Омерхоџић.

-Од традиционалних колача у понуди имамо баклаву, а ту су и здрави слаткиши, вегански и посни, без шећера-каже Омехоџић.

image

Ручни радови и слатке делиције

М.Н.

На штанду Славице Ковачевић из Мојковца нашли су се безалкохолно вино, сирупи од шумских плодова, слатко од боровнице, малине и купине, матични цијеђени сокови али и плетени радови.

Своју богату понуду представили су и ученици Средње стручне школе из Бијелог Поља,породица Бабић из Бара представила је линију својих производа на бази маслиновог уља.

- Дуги низ година бавимо се маслинарством, тако да данас на нашем штадну заинтересовани могу наћи маслиново уље и паштету. У понуди имамо и производе од смокве, као и линију козметичких прозивода који су заснновани на екстрадивичанском маслиновом уљу. Овакви сајмови веома су значајни за презентацију наших производа, и њима повезујемо југ и сјевер- каже Мирјана Бабић.

Поред изложбеног дијела, сајам ће садржати и културни дио програма, у оквиру којег су наступили чланови КУД-а Текстилац и Тамбурашког оркестра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:08