Ђаловића клисура / -Приватна архива
09/03/2022 u 06:59 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сарадња Општине Бијело Поље и НВО "Еко-тим”: Заштитиће Бистрицу и Ђаловића клисуру

Иако је Ђаловића клисура још шездесетих година прошлог вијека препозната и заштићена као споменик природе, утврђено је да не постоје подаци о границама заштићеног подручја, нити о циљаним стаништима и врстама

Секретаријат за рурални и одрживи развој Општине Бијело Поље потписао је уговор о сарадњи са невладином организацијом "Еко-тим", а уз подршку Свјетске организације за заштиту природе "WWF" и "The Nature Conservancy" ("TNC"). Тиме је покренута иницијатива за ревизију статуса заштићеног подручја Ђаловића клисура у сврху квалитетније заштите тог природног добра, као и стварања предуслова за одрживу заштиту ријеке Бистрице.

image

Ријека Бистрица

-Приватна архива

Иако је Ђаловића клисура још шездесетих година прошлог вијека препозната и заштићена као споменик природе, утврђено је да не постоје подаци о границама заштићеног подручја, нити о циљаним стаништима и врстама. Општина Бијело Поље је преко Секретаријата за рурални и одрживи развој покренула поступак ревизије тог заштићеног подручја. Тим поступком предио Ђаловића клисуре, значајне биолошке и геолошке вриједности ријеке Бистрице и околног подручја изнова ће се валоризовати и створиће се предуслови за будуће адекватно управљање тим простором на начин како је то уређено законодавством у области заштите природе.

- Ријека Бистрица одликује се богатством биолошке разноврсности, а ствара и невјероватне геолошке формације и природни феномен Ђаловића клисуру. Сматрамо да је потребно проширити ниво заштите како би се препознале све вриједности тог подручја, али и тиме додатно заштитила сама ријека. На тај начин, омогућило би се право вредновање овог подручја, а створиле би се и нове прилике за одрживи развој општине Бијело Поље - истакли су из "The Nature Conservancy" и "Еко-тима".

Захвални за донацију

- Захваљујемо на подршци НВО „Еко – тим“, која је у сарадњи са Свјетском организацијом за заштиту природе „The Nature Conservancy“ („TNC“) донирала Општини Бијело Поље финансијска средства у износу од 8.050 еура за потребе израде студије ревизије заштићеног природног добра Ђаловића пећине. Студију ће израдити Агенција за заштиту природе и животне средине Црне Горе, са којом је Секретаријат за рурални и одрживи развој такође склопио уговор о сарадњи. Укупна вриједност студије је 13.500 еура, гдј ће већи дио покрити донација НВО „Еко-тим“, а остатак средстава ће се прибавити из општинског буџета - саопштио је Ћоровић.

- Поступак ревизије заштићеног природног добра Ђаловића клисура подразумијева израду документа који би, сходно законској регулативи садржао: опис природних одлика природног добра, карактеристике, односно вриједности локалитета, постојеће стање ресурса, оцјену стања подручја, централну координату заштићеног подручја, предлог разврставања природног добра према значају, предлог категорије и зона заштите (режима заштите), предлог просторне границе заштићеног подручја са границама зона и режимима заштите, картографски приказ са уцртаним границама заштићеног подручја, односно са ознаком локације на основу података из катастра непокретности, концепт заштите, унапређења, одрживог развоја, начин управљања тим подручјем, предлог мјера и услова заштите итд. Израда ревизије овог заштићеног пиродног добра је наша законска обавеза, а свакако је неопходна како би се јединствени предио клисуре, ријеке Бистрице и пећине над Вражјим фировима заштитили на адекватан начин и као јединствена цјелина представљали прави природни и туристички драгуљ не само Бијелог Поља и Црне Горе него и ширег региона-каже Јасмин Ћоровић, секретар Секретаријата за одрживи развој.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:25