/ - FOTO: MEDIA BIRO
13/04/2024 u 09:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(FOTO) U Budvi boravi oko 9.000 turista

Uporedo sa lijepim vremenskim prilikama, u primorskim gradovima je krenula i predsezona. U Budvi tako trenutno boravi oko 9.000 turista, od čega je oko 5.000 u privatnom, a nepunih 4.000 u hotelskom smještaju.

- U hotelskom smještaju imamo oko deset procenata više turista nego u istom ovom periodu prethodne godine što je obećavajuće. U komunikaciji sa hotelijerima smo u saznanju da imaju dosta dobru najavu za predsezonu počevši od vaskršnjih i prvomajskih praznika, te da ukoliko se trend takvih najava nastavi oni očekuju i mnogo bolju glavnu turističku sezone. Strukturu gostiju najviše čine turisti iz Zapadne Evrope, tačnije turisti iz Njemačke, Velike Britanije, Španije, što su nam i ključna emitivna tržišta. Naravno, tu su i nezaobilazni gosti iz regiona koji najviše borave u privatnom smještaju. Tu su turisti iz Rusije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Ukrajine, Turske, a zanimljiv je podatak da u ovom trenutku u privatnom smještaju imamo i turiste iz Azerbejdžana - saopštila je predstavnica Turističke organizacije Budva Ljubica Pribilović.

image
- FOTO: MEDIA BIRO

U Budvi je u posljednje vrijeme zabilježen i veliki broj izletnika iz SAD i Njemačke koji u metropolu crnogorskog turizma u obilazak dolaze autobusima iz Dubrovnika. Oko 1.000 izletnika je od početka godine, pa do danas posjetilo Budvu.

image
- FOTO: MEDIA BIRO

- Aktivno radimo i na unapređenju pješačkih staza, jer su one u ovo vrijeme jako atraktivne. Radimo na krčenju staza, uređenju odmorišta… U prethodnom periodu smo rekonstruisali čuvenu pješačku stazu Jegorov put od Miločera do Čelobrda. Nadamo se da ćemo narednih dana i organizovati jednu pješačku turu kako za medije, tako i za sugrađane kako bismo prošli nekim od tih staza i vidjeli Budvu iz neke drugačije perspektive - istakla je Pribilović.

image
- FOTO: MEDIA BIRO

Osim ulaganja u aktivni turizam, TO Budva vrijedno radi i na unapređenju manifestacionog turizma. Nakon uspješno organizovanog Sajma promocije sjevera na moru, trenutno je u pripremi Međunarodni budvanski karneval.

image
- FOTO: MEDIA BIRO

- Karneval počinje 27. aprila Abrumom, narednog dana je dječja povorka, zatim 30. aprila ponovo Abrum, a 1. maja, na Praznik rada, biće održana velika karnevalska povorka. Karneval ove godine ima nikada veći broj učesnika, djeca mu se jako raduju i to će zaista biti divan bal pod maskama. Očekuje nas i zanimljiv kulturno-zabavni program, tako da će na više lokacija u Starom gradu biti žurke i program za najmlađe - kazala je predstavnica TO Budva.

image
- FOTO: MEDIA BIRO

Hotelijeri se takođe uveliko pripremaju za veliki priliv gostiju. Hotelska grupa “Budvanska rivijera” je uspješno počela da realizuje sve najavljene aktivnosti za 2024. godinu - prvo je otvoren hotel Palas u Petrovcu, zatima hotel "Aleksandar", ovih dana se očekuje otvaranje hotela "Castellastva", a krajem aprila biće otvoreno i turističko naselje "Slovenska plaža".

image
- FOTO: MEDIA BIRO

- Prema svemu onome što imamo najavljeno za april mjesec već sada možemo da kažemo da će posjeta gostiju u našem hotelu ove godine biti veća u odnosu na april prošle godine. Struktura tržišta odakle dolaze naši gosti je zaista šarenolika i možemo da se pohvalimo da u naše hotele dolaze gosti iz cijelog svijeta. Kada govorimo o dominantnim tržištima to su i ove godine tržišta Franskuske i Velike Britanije, zatim tržišta Zapadne Evrope i Baltika. Imamo interesovanje i sa dalekih tržišta – Izraela, Kine, Kazahstana, a ovo ljeto očekujemo dolazak gostiju iz Egipta. Naravno ne smijemo zaboraviti i naše goste iz regiona koji će i ove godine doći u velikom broju - navela je PR menadžerka HG “Budvanska rivijera” Jelena Kaluđerović.

image
- FOTO: MEDIA BIRO

Uprkos ovako sjajnim najavama za predsezonu i glavnu turističku sezonu u Budvi, dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, prof. dr Rade Ratković ima krtički pristup određenim trendovima u turizmu.

image
- FOTO: MEDIA BIRO

- Kod nas je trend da smo penetrirani na regionalnom tržištu, dok su ostale destinacije Mediterana primarno penetrirane na tržišta Zapadne Evrope. Nemamo umrežene male hotele, preduzeća su nam fragmentirana, tako da nemamo dobar nastup na organizovano tržište koje produkuje dugu sezonu. One destinacije koje imaju organizovani turizam od Uskrsa već imaju kontinuitet punjenja po koncetu toplog kreveta. Grupa izađe, grupa dolazi, pa sve do novembra. Nažalost, mi to nemamo jer se destinacijskim turizmom niko ne bavi, sve je prepušteno elektronskim kanalima prodaje i samim preduzetnicima da se sami snalaze - naveo je Ratković.

image
- FOTO: MEDIA BIRO

Ipak, veliki broj turista iz različitih krajeva svijeta već sada uživa u svim blagodatima koje Budva može da ponudi, a među posjetiocima su i turistički radnici koji će sve ono što su doživjeli i vidjeli na crnogorskom primorju prenijeti većem broju turista iz svojih matičnih zemalja.

image
- FOTO: MEDIA BIRO
image
- FOTO: MEDIA BIRO

- Ja sam agent za putovanja iz Londona i apsolutno volim Crnu Goru. Smještena sam u Budvi. Svi su jako druželjubivi. Imali smo taksi turu i do Kotora, bili smo na ostrvu Gospa od Škrpjela, jutros smo bili do Svetog Stefana i Petrovca, zatim smo se brodom zaputili do ostrva sa malom crkvom. Apsolutno je prelijepo, obožavam vaše pejzaže, spektakularni su sa svim ovim planinama - poručila je gošća iz Velike Britanije.

image
- FOTO: MEDIA BIRO

(Media Biro)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 19:03