/ - фото: Ж.Б.
30/04/2022 u 11:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Црној Гори три пута више гостију него прошле године

Портпаролка Националне туристичке организације, Нина Вукчевић, казала је да у црногорским хотелима одмара око 15 хиљада туриста што је два пута више у односу на претходну годину

У Црној Гори, према подацима локалних туристичких организација, тренутно борави 33 хиљаде туриста што је готово три пута више него прошле године, односно за трећину више у односу на 2019.

Портпаролка Националне туристичке организације (НТО), Нина Вукчевић, казала је да у црногорским хотелима одмара око 15 хиљада туриста што је два пута више у односу на претходну годину, док у приватном смјештају борави око 18 хиљада гостију односно три пута више у поређењу са прошлом годином.

- Највише туриста борави на будванској ривијери, а готово све црногорске општине биљеже два до три пута већу посјету у односу на исти период претходне године- рекла је Вукчевић агенцији Mina-business.

Она је, говорећи о структури туриста, казала да је она разноврсна.

- Поред домаћих гостију који у великом броју проводе празнике широм Црне Горе, у нашој земљи тренутно одмарају и туристи из региона, Француске, Велике Британије, Шведске, Финске, Холандије, Нјемачке, Мађарске и Турске, а такође примјетан је и значајан долазак црногорске дијаспоре која традиционално празничне дане проводи у Црној Гори- навела је Вукчевић.

Према њеним ријечима, првих дана маја очекује се и упловљавање неколико крузера у Луку Котор, а гости који ће посјетити нашу земљу, посредством крузера, у највећем броју су из Западне Европе и Сједињених Америчких Држава.

Вукчевић је, говорећи о очекивањима за комплетну туристичку сезону, према најавама угоститеља, казала да их, поред успјешне промоције Црне Горе на емитивним тржиштима и отварању ка неким новим тржиштима, охрабрује у погледу успјешности предстојеће сезоне и добар букинг који Црна Гора биљежи у овом тренутку.

- Према информацијама туристичке привреде у наредном периоду очекујемо организоване групе туриста из Израела, Пољске, Велике Британије, Луксембурга, Мађарске и Француске. Такође, ове сезоне биће актуелно тржиште Скандинавије и Казахстана са којима имамо изузетно добру авио повезаност- рекла је Вукчевић.

Она је казала да је новина да су од ове године, први пут, директним летовима националне авио компаније повезани са Чешком што ће сасвим сигурно допринијети бољој посјети са тог тржишта.

- Према информацијама хотелијера, поред тржишта Пољске, примијећено је веће интересовање и из осталих балтичких земаља као што су Летонија, Литванија и Естонија, а сасвим је извјесно да ће Црна Гора и ове године бити дестинација за одмор туристима из Турске и Њемачке- саопштила је Вукчевић.

Она је рекла да имамо и позитивне трендове када је у питању крузинг сезона, имајући у виду да се, према подацима Лучке капетаније Котор, очекује долазак више од 250 крузера.

- Традиционално, очекујемо значајан број долазака са тржишта региона, на првом мјесту из Србије и Босне и Херцеговине (БиХ), а добре најаве имамо и из осталих сусједних земаља као што су Албанија, Косово и Словенија- додала је Вукчевић.

НТО у сарадњи са локалним туристичким организацијама наредне седмице почиње реализацију роадсхоw кампање у свим већим градовима региона, а крајем маја нас очекује и учешће на једном од најзначајнијих европских сајмова когресне индустрије ИМЕX у Франкфурту.

- Поред тога, у наредном периоду угостићемо медије, инфлунсере и туроператоре из Велике Британије, Сједињених Америчких Држава (САД), Скандинавије, Израела, Лускембурга, Словеније и Србије који ће имати прилику да се непосредно упознају са актуелном понудом дестинације- закључила је Вукчевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:34