Отварање сајамске манифестације у Мурини / -Д.Ј.
05/06/2022 u 06:40 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Мурину одржан Сајам ручних радиности, домаће хране и традиционалних заната: Рукотворине и домаћи производи као туристички бренд

На сајму се представило двадесетак излагача из неколико општина са сјевера Црне Горе,а на изложбеним штандовима посјетиоци су могли да виде и купе рукотворине од различитих материјала, али и да пробају напитке и домаће специјалитете овог краја

У организацији ДОО "Имам идеју" у петак, 3. јуна, у просторијама Дома културе у Мурини одржан је Сајам ручних радиности, домаће хране и традиционалних заната, на ком се представило двадесетак излагача из неколико општина са сјевера Црне Горе. На изложбеним штандовима посјетиоци су могли да виде и купе рукотворине од различитих материјала, али и да пробају напитке и домаће специјалитете који се справљају у овом крају. Након наступа КУД-а "Свете Тројице" и ученика Андреја Гарчевића, којим је отворена ова манифестација, Ивана Пантовић је у име организатора манифестације казала да је ово била јединствена прилика да се представе одређене вриједности које његују вриједни људи из сјеверног региона Црне Горе.

image

Добра понуда рукотворина

-Д.Ј.

-Циљ сајма је промоција ручне радиности и старих заната, као и упознавање туриста са културним наслеђем Црне Горе из ових крајева. Циљ је такође валоризација ручне радиности кроз креативност, израду нових и оживљавање старих предмета, као и промоција сеоског туризма у сусрет сезони – казала је Пантовић.

”Циљ сајма је промоција ручне радиности и старих заната, као и упознавање туриста са културним наслеђем Црне Горе из ових крајева, истакла је Ивана Пантовић

Пантовић је истакла да је задовољна одзивом излагача и да то само по себи говори да ће сајам идуће године још више добити на популарности и публицитету.

-Ово је потврда да овдје има доста људи који се баве израдом различитих рукотворина, а за које се није довољно чуло. Потврда је да ту живе и вриједни домаћини који у својим домаћинствима имају богату понуду хране и пића. Сам одзив излагача нам ставља до знања да ће сајам из године у годину бити све посјећенији. Радује ме што се ова манифестација одржава баш у Мурини, јер се ради о крају који је поприлично запоставље. Зато се надам да ће и ово окупљање дати развојни замајац овом подручју – поручила је Пантовић.

image

Изложени ручни радови, ракије, сокови

-Д.Ј.

Задовољство због присуства на сајму изразили су и бројни излагачи наводећи да је ово прилика да се свијету приближи умјеће људи са Сјевера Црне Горе.

-Изложила сам ручно плетене, хеклане и везене радове, као и производе и напитке који красе наше трпезе. Увјерила сам се да су овакви сајмови пут да привучемо туристе и понудимо им оно што може да буде својеврсни бренд – навела је Драгана Дубак из Андријевице.

Кујовић: Влада препознаје потенцијале руралног подручја

Сајму у Мурини присуствовала је и представница Министраства економског развоја и туризма Анка Кујовић, која је у изјави за медије казала да Влада даје подстицаје и оваквом виду валоризације туристичких производа на руралном подручју.

-Наше министарство последњих неколико година препознаје значај руралних подручја у Црној Гори и настоји, колико је у могућности, да подстиче и овакав вид туризма. Ово је посебан облик туристичког производа који пружа услове за задовољење потреба све већег броја посјетилаца који теже здравом начину живота и траже задовољство у традиционалној кухињи, гостопримству сеоских домаћинстава и уживање у традицији и очуваним обичајима и другим аутентичним искуствима- казала је Кујовић.

Слично мишљење изнијела је и Наташа Барјактаровић из Берана која је, између осталог, изложила ракију и различите ликере и сокове, рекавши да је сајам оправдао своје одржавање и да је ово један од начина да се промовишу домаћи производи.

image

Учесници културно-умјетничког програма

-Д.Ј.

На сајму су се нашли и дуборези Милуна Томовића из Горње Ржанице, који је увјерен да се свијет диви оном што су кадре да направе руке људи са ових простора.

-Дуборези које сам изложио симболишу вриједности нашег краја. Они су својеврсни промотери наше културе и традиције и као такви знају да задиве људе који вреднују ову врсту умјетности - казао је Томовић.

И Јасна Рденовић из Плава, која се представила са производима од дрвета и платна, поручила је да се преко оваквих манифестација отварају врата за пласман и промоцију рукотворина који су плод упорног рада бројних домаћинстава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:59