Sa pres konferencije / - FOTO: NEVENA BULAJIć
14/12/2023 u 17:35 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U osam opština u Crnoj Gori i Srbiji unaprijediće se turistička ponuda

Vrijednost projekta je 179 249 eura, od kojih 77 posto finansira Evropska unija (EU) a 23 posto partneri projekta, saopštila jeMaja Radoičić, koordinatorka projekta iz Opštine Nikšić

U IPC Tehnopolis održana je konferencija za medije povodom najave i promocije projekta RESET "Prekogranična ruta - zelene oči" koji Opština Nikšić realizuje sa partnerskom organizacijom Reagionalnom turističkom organizacijom (RTO) Sandžak iz Srbije i turističkom organizacijom (TO) Nikšić u okviru Programa prekogranicne saradnje Srbija-Crna Gora.

Maja Radoičić, koordinatorka projekta iz Opštine Nikšić istakla je da će se projektom unaprijediti turistička ponuda osam opština, Nikšić, Šavnik, Žabljak i Pljevlja u Crnoj Gori i Novi Pazar, Prijepolje, Nova Varoš i Sjenica u Srbiji.

- Vrijednost projekta je 179 249 eura, od kojih 77 posto finansira Evropska unija (EU) a 23 posto partneri projekta. Očekivani rezultati se odnosi na poboljšanje turističke ponude kreiranjem nove rute, pokretanjem turističkog info punkta u Nikšiću i opremanje postojećih turističkih lokacija u Nikšiću - kazala je Radoičić.

Ona je istakla da očekivani rezultati između ostalog obuhvataju i uspostavljanje prekogranične turističke mreže, povećan nivo informisanosti kroz razvoj mobilnih aplikacija, promotivnih videa, brošura i sl, opremanje jezera Krupac u Nikšiću i jezera Gazivode u Novom Pazaru, nabavku turističkog kataramana za oba jezera, organizaciju akademske konferencije o jezerskom turizmu itd.

Nada Pejović, načelnica Direkcije za bilateralne prekogranične programe iz Ministarstva evropskih poslova istakla je da ova prekogranična saradnja uz podršku EU predstavlja temelj održivog razvoja i evropske integracije ove dvije države.

- Cilj programa prekogranične saradnje Crna Gora-Srbija 2014-2020. je doprinos ekonomskom i društvenom razvoju programskog područja, podsticanje integracje zajedničkog razvoja i korišćenje potencijala, a sve u svrhu iskorišćavanja svih mogućnosti kako bi se područja učinila atraktivnim za život i za rad - kazala je Pejović.

Od 2008. godine, navodi Pejović, imali su šest javnih poziva u okviru kojih je podržano 63 projekata čoja je ukupna vrijednost prelazila 15 000 000 eura. Kroz novu programsku perspektivu za period od 2021-2027. godine uz podršku Republike Srbije i EU uspjeli su, navodi Pejović, da obezbjede sredstva u iznosu od 8,4 miliona eura, a prvi poziv u okviru ove nove perspektive očekuju početkom 2024. godine.

- Nova perspektiva će biti usmjerena na poboljšanje kvaliteta javnih zdravstvenih i socijalnih usluga, kao i na poboljšanje i promociju prekogranične turističke ponude - kazala je Pejović.

Mitar Barać, direktor TO Nikšić kazao je da žele da rade na tome da se Nikšić otvori u turističkim djelatnostima i da rad na tome pokazuju podaci o povišenom broju noćenja i dolazaka u gradu pod Trebjesom.

- Zaključno sa septembrom imamo više dolazaka i noćenja u odnosu na cijelu prošlu godinu. Nikšić kao destinacija raste, a ovaj projekat je zamajac u daljem razvoju turizma. Pored planiranih edukacija, studijskih posjeta, digitalizacije turističkih ponuda i uređivanja Krupca, nama je najvažiji u ovom momentu info-punk koji ćemo dobiti u centru grada koji je nedostajao Nikšiću. Na jednom mjestu posjetioci će moći dobiti sve informacije o smještajnom kapacitetu, gastronosmkoj ponudi, atrakcijama, prirodnim ljepotama i kultrno-istorijskom nasleđu - kazao je Barać i dodao da mu drago što je turizam u fokusu jer od njega cjelokupna zajednica može imati benefite.

Projekat će trajati 24 mjeseca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 05:52