Sat kula / - FOTO: MEDIA BIRO
07/07/2024 u 13:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Podgorici boravi 2.250 turista, za 18 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine

Prema posljednjem presjeku brojnog stanja gostiju, u Podgorici boravi 2.250 turista, što je za 18 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, kazao je agenciji Media Biro direktor Turističke organizacije Podgorice Dragan Grnović.

Prema zvaničnim podacima Monstata Podgoricu je od početka godine do kraja maja mjeseca posjetilo 62.236 gostiju, što je 5 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je on.

image

Most "Milenijum"

- FOTO: MEDIA BIRO

Kako je kazao Grnović Podgorica je ostvarila 115.623 noćenja što je jedan odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Pored tradicionalnih gostiju koji u glavni grad Crne Gore dolaze iz regiona, tu su i gosti iz SAD-a, Ruske federacije, Kine, Turske i Izraela.

image

Dragan Grnović

- FOTO: MEDIA BIRO

– U posljednje vrijeme primjećujemo povratak zapadno – evropskih turista, od kojih su najdominantniji gosti iz Njemačke – kazao je on.

Podgorica kao glavni grad i glavni administrativni centar nema izraženu sezonalnost i kao takva popunjena je tokom cijele godine. Turistička organizacija Podgorice zajedno sa gradskim službama preduzima niz aktivnosti u cilju pripreme ljetne turističke sezone, kazao je Grnović.

image

Sve veće interesovanje turista

- FOTO: MEDIA BIRO

– Turisti koji nas posjete uglavnom biraju okolinu grada i to najviše rutu Krug oko Korita, veoma je popularno Rikavačko i Bukumirsko jezero. Tu je i nezaobilazan Nacionalni park Skadarsko jezero koji se nalazi u blizini grada, kao i arheološka nalazišta Duklja i Medun. A za sve one koji žele da osjete duh starog grada tu je Stara varoš i most na Ribnici. Veliko interesovanje vlada i za vjersku i izletničku ponudu, kao i za eno i gastro ponudu gdje bih istakao najveći vinogradarski posjed u jednoj cjelini, kompanije “Plantaže” i njihov impresivni vinski podrum Šipčanik koji uvijek zavrijedi veliku pažnju, kao i veliki broj malih butik vinarija za kojima vlada sve veće interesovanje u posljednje vrijeme – rekao je on.

image

Podgorica sve posjećenija

- FOTO: MEDIA BIRO

Turistička organizacija Podgorice nastoji da animira sve posjetioce grada i sugrađane kako bi u što većem broju posjetili gradske plaže. Ove godine su aktivna tri gradska kupališta, kazao je Grnović.

image

Veći broj turista

- FOTO: MEDIA BIRO

– Na plaži “Sastavci” i plaži “Galeb” već imamo ugostiteljske objekte, a kroz uređenje tih plaža, odnosno kroz postavljanje urbanog plažnog mobilijara želimo da stvorimo pretpostavke da se ljetnja sezona može kvalitetno i sadržajno odvijati i u Podgorici – poručio je on.

image

Sahat kula

- FOTO: MEDIA BIRO

Kvalitetnu ponudu tokom ljetnih mjeseci nude i hotelijeri, te se Podgorica osim kao administrativni centar, sve više pozicionira i kao turistička destinacija.

– U proteklih par godina možemo da primijetimo porast broja posjetilaca našem hotelu i Podgorici ne samo tokom ljetne sezone, već tokom cijele godine. Turiste privlači centralna lokacija Podgorice koja je tako pozicionirana da imaju pristup i moru i planini u relativno kratkom vremenskom roku. Mi nastojimo da Podgoricu kao destinaciju učinimo što privlačnijom za turiste i radimo šta god je u našoj moći. Već osam godina organizujemo Summer Jam festival koji je prepoznat na kulturnoj mapi grada i podržan je od strane Glavnog grada i tako nastojimo da privučemo što veći broj gostiju iz regiona kao primarnog tržišta Podgorice i našeg hotela – istakla je generalna menadžerka hotela CUE Podgorica Slavica Stojković.

image

Slavica Stojković

- FOTO: MEDIA BIRO

U maju skoro 500 hiljada noćenja

Dobru posjećenost bilježe i podgorički restorani.

– Priličan broj gostiju nam dolazi od turističkih agencija, vrlo dobro se kotiramo na sajtovima koji turisti prate i imamo dosta individualnih posjeta, ali i grupe turista koje dogovaramo sa stranim turističkim agencijama. Sarađujemo sa turističkim agencijama iz Italije, Švajcarske, Albanije, ali i naravno sa našom Turističkom organizacijom Podgorica. Imamo tijesnu saradnju i oni dovode svoje goste ovdje zato što su im tu blizu i Sahat kula i Sastavci, u centru smo starog grada Podgorice – Staroj varoši – naveo je vlasnik restorana Laterna Slobodan Bataković.

image

Slobodan Bataković

- FOTO: MEDIA BIRO

Kulturne, sportske i muzičke manifestacije svakako predstavljaju jako bitan segment kada je posrijedi turistička ponuda Podgorice. Prema riječima direktora Turističke organizacije Podgorice, to je jedan od segmenata kojem ta Organizacija pridaje veliki značaja, kako bi animirala što više posjetilaca a ujedno obradovala i lokalno stanovništvo.

– Realizacija manifestacija koje smo organizovali u prethodnom periodu naišla je na pozitivne reakcije i naših sugrađana i brojnih turista. Proljećni Pazar i Craft Fest Montenegro su samo neke od njih, a spomenuo bih i aktivnosti Sekretarijata za kulturu kroz manifestaciju Podgoričko kulturno ljeto, ali i dobre inicijative turističke privrede kroz manifestacije kao što su Summer Jam, Tuborg i Somersby Street. Tu su i nezaobilazne inicijative i programi ugostiteljskih objekata na gradskim plažama za koje smatramo da unaprjeđuju turističku ponudu i doprinose razvoju turizma, pogotovo u ljetnim mjesecima – zaključio je Grnović.

(Media Biro)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jul 2024 15:07