Специјалитети направљени од сријемоше / -Д.Ј.
29/05/2022 u 07:30 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У селу Јошаница по први пут одржани Дани сријемоше: Промоција специјалитета од љековите и хранљиве биљке

Ово је прилика да се, уз дегустирање домаћих специјалитета направљених од сријемоше, стави до знања да је ова биљка, позната и као дивљи бијели лук, за вријеме гладних година била од велике користи локалном становништву служећи му и као храна и као лијек, нагласио је Веско Ракетић

Манифестација коју су, под називом "Дани сријемоше", организовали Општина Андријевица, ДОО Парк природе Комови и мјештани поткомовских села одржана је јуче по први путе у селу Јошаница. Манифестација је, уз богату понуду домаћих специјалитета и присуство бројних посјетилаца из читаве Црне Горе, имала за циљ да у оквиру садржаја које нуди Авантуристички центар "Мојан" промовише вриједности овога краја, а прије свега љековиту биљку сријемошу која у изобиљу расте близу овог мјеста и која је погодна за спремање различитих јела и напитака.

”Ова манифестација отвара врата промоцији вриједности Поткомовља, јер ми нијесмо ни свјесни са каквим све богатствима и вриједностима располажемо, истакао је Манојло Војводић

Дане сријемоше отворио је потпредсједник општине Андријевица Веско Ракетић, истичући да и ово дружење организовано испред хостела "Мојан" показује да је локална управа препознала потенцијале који могу да буду од користи не само мјештанима овога краја, него и нашој широј заједници и да предузима одговарајуће мјере да их стави у функцију свеукупног развоја. Он је нагласио да је ово уједно прилика да се, уз дегустирање домаћих специјалитета направљених од сријемоше, стави до знања да је ова биљка, позната у народу и као дивљи бијели лук, за вријеме ратних и гладних година била од велике користи локалном становништву служећи му и као храна и као лијек.

image

Биљка сријемоша - дивљи бијели лук

-Д.Ј.

-Окупили смо се на овом узвишеном мјести гдје су одувијек култура, традиција и рад представљали главне одлике народа испод поносних Комова. Овдје су рођене бројне умне главе које су славу ових простора проносиле широм свијета. Нажалост, у минулим временума није пуно тога рађено да се вриједности са којима располаже Поткомовље валоризују на прави начин. Зато актуелна локална управа чини све да спаси овај крај од израженог исељавања и свеукупног заостајања. У том правцу је организована и ова манифестација, јер љековито биље, у које се убраја и сријемоша заједно са специјалитетима који се справљају у овом крају, може да представљају својеврсни бренд и прави развојни замајац. У нади да ћемо и на овакав начин повезати туристичке и пољопривредне потенцијале и привући што већи број посјетилаца, желим да ово буде само почетак значајних окупљања на овим просторима – навео је Ракетић.

Уручена признања Удружења шефова кухиња Црне Горе

Удружење шефова кухиња Црне Горе уручило је одређена признања људима који су дали диопринос да манифестација "Дани сријмоше" у потпуности успије. Златне Медаље за организацију уручене су Ивани Јукић и Андријани Лекић Нововић, За спремљени готовац исто признање припало је Снежани Кастратовић, као и Богдану Војводићу за качамак. Јелица Пешић је добила златну медаљу за изложбени сто, а Манојло Војводић за допринос организовању ове и сличних манифестација широм Црне Горе. Као посебан вид захвалности Велики национални кувар Црне Горе уручен је потпредсједнику општине Андријевица Веску Ракетићу и хостелу "Мојан". Признања је у име Удружења шефова кухиња Црне Горе уручио Вуксан Вуко Митровић.

Присутне је у име мјештана поздравио професор кулинарства Манојло Војводић, који је главни иницијатор одржавања поменуте манифестације. Он је казао да је ово велика ствар за читави крај и да отвара врата промоцији вриједности Поткомовља.

image

Приређен и богат културно-забавни програм

-Д.Ј.

-Прије неколиоко година дошао сам на идеју да организујемо једни овакву манифестацију како би додатно промовисали подручје Комова, општину Андријевица и дали подстицај за рад свима који се баве туризмом и угоститељством. Ево, на задовољство свих, та се идеја данас реализује. Ово је заиста значајна ствар јер ми и нијесмо свјесни са каквим све богатствима и вриједностима располаже овај крај. Ту се свакако убраја и сријемоша, као веома љековита и храњива биљка и која се овдје може наћи тонама. Зато предлажем да ово дружење постане традиционално сваке године почетком маја кад се и бере сријемоша –истакао је Војводић, позивајући све да дају допринос да манифестација убрзо добије и међународни карактер.

image

Посјетиоци манифестације у селу Јошаница

-Д.Ј.

Захвалност свима који су помогли одржавање "Дана сријемоше" упутила је директорица Парка природе Комови Ивана Јукић, напомињући да је пут од идеје до реализације ове манифестација био пун рада, труда, енергије и воље.

-Захваљујем се свима који су данас овдје, као и тиму који је марљиво радио да све ово имамо данас на једном мјесту – истакла је Јукић.

У културно забавном програму, ког је водила Дејана Ђекић, наступили су етно појевачица Бранка Зечевић, фрулаш Жељко Мартиновић, КУД "Комови" и Анђела Губеринић и Анђела Вулевић, које ће представљати Андријевицу на предстојећем музичком фестивалу "У ритму Европе".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 17:18