Kanjon Nevidio / Željko Šapurić
01/08/2023 u 14:18 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(FOTO/VIDEO) Na današnji dan, prije 58 godina, "osvojen" kanjon Nevidio

Mada su mnogi pokušavali, ali niko prije nas nije uspio da prođe ovom divljinom o kojoj je ispredano bezbroj fantastičnih priča, kaže Stevan Vujičić, jedan od dvojice živih svjedoka ovog podviga

Na današnji dan 1965. godine pod nogama nikšićkih planinara iz društva "Javorak" pao je kanjon Nevidio, do tada jedini neosvojeni u Evropi.

Imena hrabrih osvajača - Miloša Bojanovića, Boška Vulanovića, Stevana Vujičića, Ratka Gage Lučića, Nikole Šunje Mrvaljevića, Pavla Vučurovića, Božidara Frinja Kontića i Miodraga Kovačevića - pamtiće se dok bude trajao i ovaj dragulj prirode.

image

Osvajanje kanjona Nevidio (arhiva)

Privatna arhiva

Društvo su im pravili novinar Vlado Mićunović i snimatelji Milan Pešić i Milun Tadić, koji su prvi poslali vijest i snimke u svijet.

Vujičić je, uz Nikolu Šunju Mrvaljevića, jedini živi svjedok tog velikog podviga. Pred vrata Nevidia stigao je uoči godišnjice sa igumanom Manastira Kosijerevo Arsenijem i sveštenikom Petrom Krgovićem, parohom grahovskim.

image

Stevan Stevo Vujičić

Željko Šapurić

- Pao je mit o nepobjedivosti ovog kanjona. Mada su mnogi pokušavali, ali niko prije nas nije uspio da prođe ovom divljinom o kojoj je ispredano bezbroj fantastičnih priča. Vrijeme čini svoje, a od velike naše družine živi smo samo ja i Šunja. Taj prvi prolazak kroz Nevidio bio mi je prvi i  jedini. Dobijao sam.pozive da prođem još neki put, ali nijesam htio  jer ono što sam doživio prvi put ostaje u pamćenju za cio život - kaže Stevan Vujičić, prekaljeni planinar, osnivač Gorske službe spasavanja, humanista, patriota.

image

Vujičić u kanjonu Nevidio

Željko Šapurić
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 11:05