Plaža / FOTO: RTHN
14/06/2024 u 15:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Morska voda uglavnom dobrog kvaliteta, zatvorena dva kupališta u Igalu

Morska voda na crnogorskim kupalištima je dobrog kvaliteta, odnosno na većini kupališta sanitarno je ispravna, i bezbjedna za kupanje i rekreaciju, saopšteno je iz Javnog preduzeća Morsko dobro.

Za realizaciju ovogodišnjeg Programa, angažovan je Univerzitet Crne Gore - Institut za biologiju mora iz Kotora, čija laboratorija, kako su kazali, posjeduje akreditaciju za metodologiju analize obaveznih mikrobioloških parametara po ISO standardima koji su propisani i nacionalnim propisima i Direktivom EU.

- Rezultati analize kvaliteta morske vode za 114 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 03. do 10. juna ove godine, pokazali su da je na 79,8% lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 13,2% lokacija dobrog, na 5,3% zadovoljavajućeg, dok je na 1,8% lokaliteta voda bila lošeg kvaliteta. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je na većini kupališta sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju - navode iz JP Morsko dobro.

U opštini Ulcinj, analiza sanitarnog kvaliteta morske vode realizovana je na 18 lokacija i na svim lokacijama voda je bila odličnog kvaliteta.

Kako navode it JP Morsko dobro, od ukupno 15 lokacija u opštini Bar, na njih 11 voda je bila odličnog kvaliteta, na tri lokacije dobrog, dok je na jednoj lokaciji voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Kada je u pitanju opština Budva, analiza je rađena na 34 lokacije, i na svim lokacijama voda je bila odličnog kvaliteta. U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, od ukupno 10 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na njih 6, a dobrog na 4 vode za kupanje.

Analize su pokazale da je u Kotoru na 10 lokacija voda bila odličnog, na 4 dobrog, te na 1 lokaciji zadovoljavajućeg kvaliteta.

- U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 22 lokacije, od čega je na njih 12 ona bila odličnog, na po 4 lokacije dobrog i zadovoljavajućeg kvaliteta, dok je na 2 lokacija voda bila lošeg kvaliteta za kupanje. Loša voda za kupanje bila je na lokacijama voda za kupanje “Igalo 01” i “Igalo 02” - navodi se u saopštenju Morskog dobra.

Kako su kazali, na kupalištima u okviru ovih voda za kupanje istaknuta je crvena zastavica, kao simbol zabrane kupanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jul 2024 19:53