Наступ карневалиста у Херцег Новом није спријечила ни киша / ZVEZDANA KUJOVIC
07/03/2022 u 07:18 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Затворен 53. Празник мимозе: Од Ђеновића до Кумбора представило се 10 карневалских група

Надам се да ћемо сваке године имати све већи броj карневалиста. Ове године било је њих 300 у карневалскоj поворци, упркос лошем времену, истакао је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић

Велика међународна карневалска поворка зашаренила jе у суботу вече херцегновску ривиjеру, упркос невремену. Киша и вjетар нису успjели да зауставе поворку око 300 карневалиста из Црне Горе и региона, тромбоњера, мажоретки, Градске музике, Мjесне музике Ђеновић. Они су продефиловали од Ђеновића до Кумбора и своjим наступима у ризорту Портнови означили завршетак 53. Празника мимозе. Своjе кореографиjе извеле су карневалске групе из Котора, Тивта, Будве, Тузи, Неума, Беле Цркве, Љубушког и Херцег Новог. На челу поворке били су представници Федерације европских карневалских градова, карневалске групе – чланице FEEC-а, као и локалне управе. На петом Међународном карневалу у Херцег Новом представило се 10 карневалских група, из осам градова Црне Горе и региона.

image

Мажоретке на завршној вечери Празника мимозе

ZVEZDANA KUJOVIC

Нажалост, концерт Деjан Петровић Биг Бенда коjи jе планиран у наставку вечери одложен jе због лоших временских услова и биће одржан у другом термину, коjи ће накнадно бити договорен са извођачем. Из истих разлога одложена је и трка карића, која је била заказана за јуче.

Осврћући се на овогодишњи Празник мимозе, предсjедник Општине Херцег Нови Стеван Катић изразио jе задовољство организациjом фестивала.

– Оно што jе карактеристично jесте да се велики броj људи за Празник мимозе након пандемиjе вратио у Херцег Нови. Било jе заиста доста туриста, нарочито ако узмемо у обзир претходне двиjе године – истакао jе Катић.

image

Наступило десет карневалских група

ZVEZDANA KUJOVIC

Лиjепо вриjеме jе, како jе додао, послужило до самог затварања. Међутим, киша која је падала у суботу вече условила је организаторе да донесу одлуку о одгађању концерта на затварању. Катић је захвалио карневалским градовима коjи су стигли у Херцег Нови да покажу кореографиjе и маске.

– Надам се да ћемо сваке године имати све већи броj карневалиста. Ове године било је њих 300 у карневалскоj поворци, упркос лошем времену. Херцег Нови се jош jедном показао као добар организатор и домаћин – закључио jе Катић.

Пријављен боравак 1,81 хиљаде туриста

У Херцег Новом борави 1,81 хиљада туриста, што је 278 одсто оствареног промета гостију у истом прошлогодишњем периоду. Према подацима херцегновске Туристичке организације (ТО), од укупног броја гостију страних је 1,54 хиљаде, а домаћих 268. У хотелима борави 894 туриста, а у домаћинствима њих 917. У ауто-камповима и хостелима нема пријављених туриста.

Потпредсjедница карневалске поворке Корет из Туза Анита Jунчаj казала jе да су се представили са групом "Чувари запада". Према њеним риjечима, све jе протекло у наjбољем реду и захвална jе на гостопримству коjе им jе пружено у Херцег Новом.

Деjан Ђурић, организатор карневала Бела црква, каже да традиционално долазе на Празник мимозе.

– Драго нам jе да смо овдjе већ трећи пут са групом из Беле цркве. Надам се да ће у будућности бити укључено што више градова у карневалски свиjет – поручио је Ђурић.

У оквиру овогодишњег, 53. Празника мимозе успjешно је одржано на десетине забавних, спортских и културних програма. Отварање и традиционална Фешта од мимозе, рибе и вина привукли су на хиљаде посjетилаца, а потом су током друге половине фебруара и почетка марта услиjедили различити догађаjи коjи су привлачили пажњу домаћих и страних гостиjу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 12:16