Plaža, more / - FOTO: UNSPLASH
23/08/2023 u 19:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ženska plaža u Ulcinju među najljepšim nudističkim plažama svijeta

Kupanje na Ženskoj plaži preporučuje se kao dio terapije za liječenje steriliteta i ginekoloških, ali i kožnih oboljenja, te respiratornih problema… Tajna je upravo u izvorima ljekovite sumporne vode koja se miješa s morskom

Ženska plaža je mala plaža u uvali između Male i Velike plaže u Ulcinju, ogrnuta borovom šumom i sa izvorima mineralne sumporne vode u moru. CNN ju je svrstao među najlepše nudističke plaže svijeta, a zanimljivo je da je rezervisana samo za žene. Od maja do oktobra muškarcima je zabranjen pristup, a žene iz svih krajeva svijeta dolaze zbog njenog čudotvornog dejstva.

Ljekovita svojstva vode u ovom dijelu su otkrivena u 20. vijeku – bogatstvo vodonik sulfida, koje zasićuje vodu sumpornim jedinjenjem zajedno sa jodom, pozitivno djeluje na ženski reproduktivni sistem, a u sudaru zelenkaste sumporne vode i modrih morskih talasa stvaraju se i idealni mikro imakro molekuli pogodni za prirodnu aerosol terapiju. Voda je gušća na ovoj plaži, osjeća se to i prilikom plivanja. Osim vode, ljekovit je i vazduh začinjen mirisom borova, kao i mineralno blato, odlično za piling kože.

Naime, kupanje na Ženskoj plaži preporučuje se kao dio terapije za liječenje steriliteta i ginekoloških, ali i kožnih oboljenja, te respiratornih problema… Tajna je upravo u izvorima ljekovite sumporne vode koja se miješa s morskom, prenosi N1.

Naravno, i prije nego što je to dokazano, o ovoj čudesnoj plaži govorilo se među lokalcima – priča o Unuč Aliji i njegovoj ženi prenosi se kao jedna od omiljenih staroulcinjskih legendi.

Unuč Alija bio je moćni pirat iz Ulcinja. Bio je u braku sa sultanetom, ženom koju je mnogo volio, ali koja nikako nije mogla da zatrudni. Po starim običajima Alija je trebalo da ostavi ženu i nađe drugu, koja će mu podariti potomstvo. Međutim, nije mogao da zamisli da žive razdvojeni, da ona bude s drugim čovjekom. U očaju je odlučio je da je ubije. Za svoj plan je rekao samo svojoj majci, riješen da to učini kad se vrati s predstojeće plovidbe.

Svekrva je mnogo voljela svoju snaju i danima je tugovala, a onda joj se u snu joj se javio anđeo koji joj je rekao da odvede snaju da se kupa na mjestu gdje sumporna voda izvire u more. Tako su i uradile. Triput dnevno, 21 dan, sultaneta se kupala u sumpornoj vodi pridržavajući se instrukcija koje je anđeo dao. Vrlo brzo posle toga ona i Alija dobili su dijete, kaže legenda. Od tada mnoge žene koje imaju isti problem, koje ne mogu da zatrudne, dolaze na ovu plažu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jun 2024 12:18