Rudnik Brskovo / - TARA RESOURCES
02/02/2024 u 20:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ANKETA: Čitaoci portala Dan za raskid koncesije za rudnik u Mojkovcu

Resorni ministar zahtijevao je da se ovo pitanje što prije riješi, ali je Vlada zadužila međuresornu komisiju da u roku od mjesec napravi detaljnu analizu, na osnovu koje će donijeti konačnu odluku

Čitaovi portala Dan su kroz našu anketu glasovima podržali raskidanje koncesije za rudnik “Brskovo” u Mojkovcu.

Naime, čitaoci smatraju, njih 1.380, odnosno 76,62 odsto da koncesiju za rudnik treba raskinuti. Na drugoj strani, 421 čitalac smatra da je koncesija opravdana i da je ne treba raskidati.

image

Rezultati ankete

- PORTAL DAN

Ovo pitanje najviše je zaokupilo pažnju čitalaca iz Crne Gore, ali su glasali i iz dijaspore. Najviše se glasalo iz susjedne Srbije, a anketa je privukla pažnju i naših pratilaca u Sjedinjenim Američkim Državama.

image

Rezultati ankete

- PORTAL DAN

Ovo je tema rudnika koja već izvjesno vrijeme zaokuplja crnogorsku javnost. Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović mišljenja je da ugovor o koncesiji sa švajcarskom firmom “Tara resources” treba raskinuti jer je, kako je ranije istakao, u suprotnosti sa zakonima Crne Gore i postoje otvorene sumnje o uticaju rudnika na zdravlje građana Mojkovca.

Iako je ministar zahtijevao da se ovo pitanje što prije riješi, Vlada ugovor nije raskinula, ali je zadužila međuresornu komisiju da u roku od mjesec napravi detaljnu analizu, na osnovu koje će donijeti konačnu odluku. Premijer Milojko Spajić najavio je inkluzivan pristup problemu jer, prema njegovim riječima, postoje brojni razlozi za i protiv.

Podršku ministru pružile su nevladine organizacije, ekološki aktivisti i građani, a sa druge strane, iz kompanije “Tara resources” saopštili su da nema osnova za raskid ugovora jer, kako kažu, postupaju odgovorno prema životnoj sredini i zalažu se za dobrobit građana Mojkovca.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 00:46