Александар Дамјановић / - Архива
03/06/2022 u 20:41 h
Sanja PrelevićSanja Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дамјановић: Кроз Отворени Балкан брже до Брисела

Амбасадорка САД-а у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке казала је да Берлински процес није остварио резултате какви су очекивани и да је Америчка визија за Западни Балкан интеграција у Европску унију

На Економском факултету у Подгорици одржан је округли сто на тему глобалне конкуренције, на којем су се чула различита мишљења о Отвореном Балкану, а преовладавало је да он није алтернатива Европској унији.

Амбасадорка САД-а у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке казала је да Берлински процес није остварио резултате какви су очекивани и да  је Америчка визија за Западни Балкан интеграција у Европску унију, а иницијатива “Отворени Балкан” може да послужи бољој усклађености регионалног тржишта.

- Све земље Западног Балкана имају исти циљ, а то је да се придруже Европској породици. Иницијатива “Отворени Балкан” није баријера на том путу -  казала је Рајзинг Рајнке.

Она каже да је америчка визија за западни Балкан да успије са реформама заснованим на европским правилима и вриједностима.

- Међутим, иницијатива ‘Отворени Балкан’ може да послужи за усклађивање регионалног тржишта. Битно је да сваки споразум који се постигне ван Берлинског процеса буде транспарентан и јаван. Ми не желимо да утичемо на Црну Гору у доношењу одлука о њеном путу и европским интеграцијама, али морамо истаћи да је инклузивни регион веома важан као и међусобна сарадња држава”, истакла је амбасадорка.

Нешто другачије је о “Отвореном Балкану” говорио француски амбасадор Кристиан Тимоније.

- Морамо да наставимо у правцу интеграције Европске уније и не смијемо да заборавимо на тај процес. Други приједлози, ако уопште постоје, морају да буду компетативни. Не смије да буде изузећа, то би било врло опасно за будућност, чак иако постоје неке економске предности - казао је амбасадор Тимоније.

Одлуку да ли ћемо бити дио иницијативе “Отворени Балкан” донијеће Влада, а више о том пројекту говориће се у Охриду гђе ће током наредне неђеље боравити премјер Дритан Абазовић.

- Мислим да постоји неки ирационални страх, нас нико на силу не тјера да будемо дио Отвореног Балкана. Само да је урадила једну ствар, а то је да помогне да Србија и Албанија имају пријатељске односе, идеја ‘Отвореног Балкана’ је успјешна - оцјењује министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић.

Министар финансија Александар Дамјановић сматра да треба сагледати да ли нас “Отворени Балкан” води ка Бриселу бржим путем.

- Неће се мирити ни српски ни албански народ преко леђа црногорског народа. Иницијатива која је на столу а о којој тек треба да се разговара, захтијева да се извагају економске користи које су неспорне. У политичком смислу, треба одмјерити само како ако се Црна Гора опредијели да буде дио те иницијативе , да то не буде нека врста кочнице према ЕУ - категоричан је Дамјановић.

Са скупа је поручено и да Црна Гора мора направити значајније помаке када су у питању политички али и економски критеријуми.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 23:52