Горан Даниловић / - Приватна архива
11/06/2021 u 14:01 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Даниловић: Алтернатива реконструкцији владе је заједничко потонуће и Владе и парламентарне већине

-Без темеља се кућа не гради, а ми смо на тај темељ заборавили већ 31. августа прошле године. Можемо већ сјутра да, се разиђемо што се нас тиче, али боље је да се разиђемо уз договор него у ужасној свађи која ће обрадовати наше противнике и разочарати оне који су нам дали повјерење - каже лидер Уједињене Горан Даниловић за портал Дана

Предсједник Уједињене Црне Горе Горан даниловић каже да се о реконструкцији Владе мора разговарати, јер алтернатива је горчина, неукус, немуштост и заједничко потонуће  - и Владе и парламентарне већине и да неприхватање те идеје није снага него слабост.

Лидер Уједињене је у интервјуу за портал Дана, рекао да се од парламентармних избора 30. августа прошле године значајно промијенио положај Срба у Црној Гори.

- Наравно, другачије је. Цијели један народ је до 30. августа минуле године био у ропцу. Био је наметнут и један големи страх да це поред духовности и културе бити угрожена и физичка егзистенција. Умјесто да тај страх заживи он је породио величанствени отпор, а отпор је донио побједу. Данас је српском народу лакше, растурени су ти тамни облаци, али изневјерена су очекивања. Она никада нису била пријетећа по друге али јесу била пуна наде да ће се живјети и лакше и боље, праведније и достојанственије. За сада није тако. Национална дискримиција према српском народу имала је наравно идеолошку позадину али је била сурова и на материјалном плану - наш новац је отиман и дијељен подобнима. Наша радна мјеста ишла су истима. То је осиромашило и исцрпило многе, доводећи до очаја. Морамо кренути тим редом у мијењање Црне Горе. Равноправност у запошљавању, у квалитетним пословима, у свакодневном животу. То је један од основних задатака Владе, наглашава Даниловић.

Након „године литија“ од прошлогодишњих избора имамо „патриотске колоне“. Колико ове појаве показују јачину црногорских подјела? Након подјела видите ли и мржњу два супростављена блока?

- Патриотске колоне су колоне ДПС-а сакривене иза Патриотско комитског покрета. Неупоредиви су са Литијама јер се тада бранила реално угрожена имовина наше Цркве и елементарна људска права и слободе. Рекао бих да ДПС и Ђукановић лично подржавају и гурају "комите" како би се сачувале личне позиције. Неартикулисаност захтјева које шаљу "патриотске колоне" то јасно доказује. Намјерно се гура у сукоб са наводном патриотском позадином. Мржња пушта коријене и радују јој се они који су увијек живјели од мржње. На вријеме смо. још увијек да то демаскирамо и разголитимо. Запустимо ли ово вјестачко удувавање несреће и омразе за годину или двије постаће природна ствар, а онда ће требати деценије да се лаж разоткрије и да живимо нормално.

У посљедње вријеме се све чешће говори о реконструкцији Владе. Очекујете ли да се то догоди и да ли је, по Вама, то неопходно у овом тренутку?

- Разговор о реконструкцији је непоходан. Да ли би завршио промјенама не знам али да се мора причати мора. Алтернатива је горчина, неукус, немуштост и заједничко потонуће  - и Владе и парламентарне већине. Одока се види да Влади треба промјена. Неприхватање ни идеје о томе није снага него слабост. Наша обавеза према  грађанима је огромна. И у рату зараћени преговарају. Срамота је да и поредимо али треба имати и то у виду. Сликовито је. Дакле, морамо сјести за сто. Морамо јер је то људска обавеза свакога од нас.

Ако би дошло до реконструкције Владе, сматрате ли и да премијер Здравко Кривокапић оде са те функције?

- Надам се да смо политички одговорни. Није проблем да направимо било коју персоналну промјену ако неће изазвати драстичне последице. Парламентарна већина има и обавезу и право да расправља и о раду премијера али то не значи да је свака расправа на ту тему захтјев за његову смјену. Да све функционише беспрекорно  након шест мјесеци смо дужни да сједнемо и разоварамо. Наша Влада очигледно има проблем са функционалношћу појединих ресора. Ако нам је стало до државе и заједничке будућности разговараћемо и договорити се. Пред нама је огроман посао. Избјегавањем сучељавања проблем не рјешавамо, само га одлажемо и умножавамо.

Многи кажу да ће се, у тренутку када буде изгласан буџет, знати и да је дошло до договора око реконструкције. Ви сте већ најавили да ћете гласати за биуџет. Значи ли то да већ знате за договор или је по сриједи неки други мотив?

Ми буџет нећемо користити за уцјењивање. То је једини разлог. Држави за функционисанње буџет је неопходан. Прије ћемо се договорити ако сједнемо за сто без уцјена. И даље сам убијеђен да међу пријатељима, па и бившим, уцјена неће донијети рјешење. УЦГ никада није посегнула за уцјеном као средством. Аргументи су на нашој страни. Али, да сви знају, без пардона ћемо свакоме, и Влади и нашој већини, сасути у лице оно што сматрамо недопустивим и недостојним. Нама треба темељни уговор и договор, али овога пута међу нама који смо посредно или непосредно нова власт. Без темеља се кућа не гради, а ми смо на тај темељ заборавили већ 31. августа прошле године. Можемо већ сјутра да, се разиђемо што се нас тиче, али боље је да се разиђемо уз договор него у ужасној свађи која ће обрадовати наше противнике и разочарати оне који су нам дали повјерење.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:58