/ MILOšEVIć I ABAZOVIć
28/10/2022 u 18:00 h
Dnevne novine DanDnevne novine Dan
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Detalji izjave: Milošević se ne sjeća ni članova komisije ni njenih nadležnosti

U svojstvu direktora, shodno zakonskim ovlašćenjima, na pisani predlog Elvira Adrovića, službenika UPC, umjesto postojećih članova komisije imenovao sam dva ili tri nova člana, čijih imena se ne sjećam, kazao je on

Prilikom saslušanja u svojstvu građanina na okolnosti nestanka kamiona cigareta zaplijenjenih u Slobodnoj zoni Luke Bar, predviđenih za uništenje, doskorašnji direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore (UPC) Rade Milošević objasnio je pred Specijalnim policijskim odjeljenjem (SPO) proceduru i kazao da je kod njega stigao predlog, tzv. scenario, u kojem je ukratko opisano kako će se sprovesti postupak i da je nakon uvida u predmetni akt dao saglasnost da se navedena procedura i realizuje.

– Koliko se mogu sjetiti, radilo se ukupnoj količini od 145.000 paketa cigareta, različitih brendova i marki bez akciznih markica, a u vezi s čim je sačinjen popis i zapisnik o oduzimanju navedene količine robe. Nakon isteka rokova predviđenih za žalbu, donijeta je odluka da se predmetna roba, tj. oko 10.000 paketa, uništi. Uništenje cigareta je propisano zakonom i sprovodi je Uprava prihoda i carina – Odsjek za postupanje carinskom robom – kazao je Milošević.

U vrijeme njegovog mandata donijeta su rešenja o uništavanju oko 7.000 paketa cigareta.

– Do mog dolaska na čelo predmetnog organa uništeno je 3.000 paketa cigareta, po rešenju prethodne direktorice Milene Petričević, kao i oko 2.000 paketa po rješenjima koja je donijela UPS, a koja sam ja potpisao. Dana 29.9.2022. godine započeto je uništavanje kontingenta od oko 6.000 paketa cigareta, od koje količine je, po preliminarni podacima koje sam dobio u prethodna dva dana, uništeno oko 1.500 paketa– rekao je Milošević.

Upitan gdje su i kada oduzete cigarete namijenjene za uništavanje, odgovorio je da su oduzete u Slobodnoj zoni Luke Bar, i to, koliko se sjeća, količina od 5.124 paketa u akciji koja je realizovana sredinom septembra ove godine, a količina od oko 1.180 paketa u akciji "Zaključavanje", koja je realizovana u julu mesecu ove godine.

Miloševiću nepoznato da se M-Construction bavi prodajom cigareta

Milošević je kazao da mu nije poznato ko je vlasnik privrednog društva M-Construction, da prije uništenja zaplijenjenih cigareta nije posjećivao prostorije predviđene za to, te da su mu članovi komisije predložili privredno društvo M-Construction iz Nikšića i da nije znao da se ta firma bavi prodajom cigareta. Nije mu poznato ni ko određuje dinamiku uništavanja oduzetih cigareta.

Upitan da li je poslednjih dana imao susrete sa službenicima UPC Milutinom Pejovićem i Elvirom Adrovićem i o čemu su razgovarali, odgovorio je da sa Pejovićem nije imao sastanke, a sa Adrovićem je imao službeni sastanak u prostorijama UPC dva-tri dana pred započinjanje procedure oko uništavanja oduzetih cigareta. Milošević je izjavio i da ne poznaje lice po imenu Leon Drešaj.

On je saopštio da su 5.124 paketa odmah nakon oduzimanja transportovana u magacin "Zetatransa" u Podgorici. Koliko je upoznat, u Slobodnoj zoni luke Bar postoji video-nadzor kojim upravlja AD Luka Bar.

– Što se tiče članova komisije zadužene za praćenje postupka uništenja, od trenutka mog imenovanja na mjesto direktora UPC zatekao sam već formiranju komisiju, koja je, po mom sjećanju, brojala četiri člana, čijih imena se u ovom trenutku ne mogu sjetiti. Ja sam u svojstvu direktora, shodno zakonskim ovlašćenjima, na pisani predlog Elvira Adrovića, službenika UPC, umjesto postojećih članova komisije imenovao dva ili tri nova člana, čijih imena se ne sjećam. Ni sa jednim članom navedene komisije nisam ni u prijateljskim ni u rodbinskim odnosima – naglasio je Milošević.

Što se tiče nadležnosti komisije za praćenje uništenja zaplijenjenih duvanskih proizvoda, nije se mogao sjetiti koje su konkretne njene nadležnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 21:49