/ Хмаи добио лажни пасош
06/05/2021 u 06:15 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Главни сарадник Н`дрангете Валид Иса Хмаис побјегао преко Црне Горе користећи лажни македонски пасош

У афери чији су актери и црногорски држављани откривено да је лажни пасош имао и Валид Иса Хмаис, за кога се тврди да је главни сарадник италијанске мафије. Након што је преузео лажни пасош, он је преко Црне Горе прешао у Турску, гдје му се губи сваки траг, пише „Дан”

<Јордански криминалац Валид Иса Хмаис, након што је преузео лажни пасош Сјеверне Македоније, преко Црне Горе је прешао у Турску, гдје му се губи сваки траг. Према наводима бразилских медија, Хмаис је један од главних људи за прекоокеански шверц дроге и посљедњих година највише времена је проводио у Бразилу. Он је, како се наводи, главни сарадник калабријске мафијашке организације Н`дрангете. Прије бјекства у Турску, узео је лажни пасош Сјеверне Македоније, што је недавно откривено. Наиме, у Скопљу је недавно ухапшено девет полицијских службеника под сумњом да су издали 215 пасоша с лажним идентитетом, од којих 214 странцима, међу којима има и припадника међународних криминалних група и нарко-кланова. Један члан те групе, посредник који није запослен у полицији, и даље је у бјекству. Афера је изазвала велики политички земљотрес у Сјеверној Македонији.

Моћна криминална организација

По подацима полиције, Н`дрангета, позната и као породица Монталбано, мафијашка је организација са сједиштем у Калабрији, у Италији. Иако није позната као сицилијанска Коза ностра и слови за руралнију од напуљске Каморе, постала је најмоћнија криминална организација крајем 20. и почетком овог вијека. Обично се везује за Коза ностру, због географске близине, заједничке културе и језика Сицилије и Калабрије, иако послује независно од те криминалне организације.

Из опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ објавили су и имена неколико особа које називају познатим криминалацима из региона, а које су, према њиховим тврдњама, добили македонске пасоше. Како тврде, у питању су турски држављанин Седат Пекер, албански мафијаш Флорјан Мусај, црногорски држављани Стефан Ђукић и Јован Вукотић и Валид Иса Хмаис, за кога тврде да је главни сарадник италијанске мафије. По њиховим тврдњама, сви ови људи су добили македонске пасоше између 2017. и 2019. године.

Од поменутих се до сада огласио само Пекер, који је преко адвоката демантовао да посједује македонски пасош са својом фотографијом, а туђим идентитетом. Он је затражио јавно извињење медија због помињања његовог имена у том контексту. Иначе, Турска је расписала потјерницу за Пекером.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ ИЗДАЊУ  „ДАНА”

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 16:35