Грађани кренули на ходочашће / - Портал Дан
10/05/2021 u 18:51 h
Александра БошковићАлександра Бошковић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО-ВИДЕО) Празник Св. Василија: Све више грађана иде према манастиру Острог

Српска православна црква слави празник Светог Василија Острошког, 12. маја, чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог, и мјесто су ходочашћа за вјернике свих религија

Из Подгорице је кренуо велики број грађана на ходочашће у манастир Острог, гдје ће се поклонити моштима Светог Василија Острошког Чудотворца.

Српска православна црква слави празник Светог Василија Острошког, 12. маја, чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог, и мјесто су ходочашћа за вјернике свих религија. Острошку испосницу са чудотворним моштима, у којој је за живота боравио свети Василије, посјећују и хришћани и муслимани подјенако вјерујући у њихову моћ исцјелења.

image

Све више грађана иде да се поклони Свецу

- Портал Дан

Свети Василије Острошки рођен је у селу Мркоњићи, у Поповом пољу у Херцеговини, одакле је отишао у требињски манастир Успенија Пресвете Богородице гдје се замонашио. Као епископ захумско-херцеговачки и скендеријски живио је у манастиру Тврдошу, служећи православној вери и чувајући своје вјернике од турских свирепости.

Када су Турци разорили Тврдош, Василије се преселио у манастир Острог, гдје је наставио подвижнички живот и где се упокојио на 12. маја 1671. године.

image

Грађани кренули на ходочашће под Острог

- Портал Дан
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 13:28