Милутин Ђуровић / -Министарство одбране
03/05/2021 u 06:05 h
Милица КрговићМилица Крговић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Начелник Генералштаба наставиће реформу и професионализацију Војске

По преузимању дужности упознат сам да jе предлог плана унапређивања официра и подофицира за 2020. годину Генералштаб доставио министарству у jуну прошле године, али да он ниjе дониjет, као ни претходних година, упозорио је Милутин Ђуровић
Начелник Генералштаба Војске Црне Горе (ВСЦГ) Милутин Ђуровић поручио је у разговору за „Дан” ће се посебно залагати за наставак реформи Воjске Црне Горе, професионализациjе и поштовање Кодекса воjне етике. Истакао је да ће му приоритет бити и наставак развоjа способности ВЦГ да одговори свим изазовима, ризицима и приjетњама из своjе надлежности.
– Као дио колективног система безбjедности морамо jачати сарадњу и интероперабилност са савезницима и дати своj допринос очувању глобалне стабилности учешћем у мировним мисиjама и међународним активностима. Такође, процес модернизациjе мора одржати континуитет, сходно Дугорочном плану развоjа одбране. Такође, важно питање коjем ћу се посветити jе побољшање стандарда припадника ВЦГ, истакао је Ђуровић.
”Наши припадници су даноноћно чували карантине, здравствене установе и домове старих, за шта jе дневно било ангажовано око 160 припадника, каже Ђуровић

Говорећи о стању које је затекао у ВЦГ, Ђуровић каже да је воjска институциjа у коjоj се активности и планови пажљиво припремаjу, како краткорочно, тако и дугорочно, те ниjе било пуно простора за непознанице или изненађења.
– Доста тога jе урађено по питању модернизациjе и опремања, али постоjе изазови чиjем ћемо се рjешавању посветити у наjскориjем могућем року. Наравно, након обиласка и детаљног упознавања са свим jединицама, имаћу jош бољи увид и преузети даље кораке. Важно jе да се никада не задовољавамо постигнутим, већ да заjеднички, од наjнижег до наjвишег нивоа дамо максимум како бисмо напредовали, на корист државе и грађана, истакао је Ђуровић.
Додаје да план унапређивања официра и подофицира у складу са Законом о Воjсци Црне Горе доноси Министарство одбране на предлог Генералштаба ВЦГ, на период од двиjе године.
– По преузимању дужности упознат сам да jе предлог плана за 2020. годину Генералштаб доставио Министарству у jуну прошле године, али да он ниjе дониjет, као ни претходних година. Отклањању свих изазова везаних за реализациjу плана унапређивања официра и подофицира посветићемо се што скориjе, заjедничким залагањем свих надлежних, изјавио је начелник Генералштаба ВЦГ.
Залагање мора бити адекватно вредновано
Ђуровић је нагласио да је свjестан колико одрицања носи са собом воjничка професиjа и сматра да такво залагање мора бити адекватно вредновано унапређењем стандарда.
– Залагаћу се за стамбено збрињавање припадника Воjске и побољшање инфраструктуре у касарнама, како бисмо имали што боље услове за рад. Воjска Црне Горе суочава се са сличним изазовима као и оружане снаге земаља у региону. Управо зато jе важна припадност колективном систему безбjедности, jер можемо искористити капацитете и подршку савезника да превазиђемо ограничења, нагласио је начелник Генералштаба ВЦГ.

Ђуровић додаје да јединице Воjске Црне Горе, од марта прошле године, пружаjу подршку државним органима у циљу сузбиjања и спречавања преношења корона вируса.
– Наши припадници су даноноћно чували карантине, здравствене установе и домове старих, за шта jе дневно било ангажовано око 160 припадника. Одговорили смо и захтjеву Клиничког центра, поставивши 30 воjних шатора испред домова здравља и болница широм Црне Горе.
Капацитети Ваздухопловства ВЦГ за медицински транспорт, наjбољи у земљи, на услузи су грађанима у оваквим ситуациjама, тако да су воjни пилоти извели 15 летова коjима су превозили тешко болесне бебе, дjецу, одрасле грађане, припаднике Воjске и медицинска средства Института за jавно здравље. Посебно можемо бити поносни на припаднике ХБРНО (Хемиjско, биолошко, радиолошко, нуклеарна одбрана) службе, коjи константно деконтаминираjу jавне површине, медицинске установе, возила, ваздухоплове… О њиховом залагању наjбоље говори податак да jе дезинфиковано скоро два милиона квадратних метара и око 2.000 возила, од чега 11 ваздухоплова. Припадници Воjске су од 4.фебруара до 12.априла, у сарадњи с Министарством здравља, диjелили медицинске маске и дезинфекциона средства грађанима у осам црногорских градова с наjвећим броjем инфицираних, подсjећаjући на таj начин на важност поштовања мjера, како бисмо што приjе побиjедили пандемиjу.
Важно jе нагласити да тимови Воjно-медицинског центра, у координациjи са Домом здравља Подгорица вакцинишу грађане, припаднике Воjске и Министарства. Нажалост, управо су овакви кризни моменти они у коjима капацитети наше институциjе долазе до изражаjа, али сам задовољан што грађани знаjу да могу рачунати на пожртвованост и обученост припадника ВЦГ, закључује Ђуровић.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:17