Џувер и Николић са делегацијом нису могли приступити споменику у Маслинама / Џувер и Николић са делегацијом нису могли приступити споменику у Маслинама-Џувер и Николић са делегацијом нису могли приступити споменику у Маслинама
24/03/2021 u 23:39 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић наставио стопама Душка Марковића: Није се могло до споменика НАТО жртвама

Премијер Здравко Кривокапић, који није обишао ниjедно спомен-обиљежје поводом обиљежавања 22. годишњице НАТО бомбардовања, казао је да нијесу влада која тргуjе нити лицитира, нити ће то икада радити са људским душама и наjинтимниjим осjећањима
Делегације Владе Црне Горе јуче се нијесу појавиле ни на једном мјесту на којем је обиљежавана годишњица почетка НАТО бомбардовања на СР Југославију, а Министарство одбране није дозволило да представници Удружења бораца ратова од 1990. године и ветерани положе вијенац на споменик у касарни Маслине у Подгорици. Војска у Подгорици није дозволила ни да Милутин Џувер у кругу касарне у Маслинама положи вијенац на споменик на којем стоји име његовог сина, док је породица страдалог војника Саше Стајића могла да приступи његовом спомен-обиљежју у Даниловграду.
И нова влада на челу са Здравком Кривокапићем наставила је стару праксу бивше извршне власти Душка Марковића, која је такође остајала нијема на ове годишњице и овакве захтјеве.
Директор Удружења бораца ратова од 1990. Радан Николић казао је „Дану” да по наређењу министарке одбране Оливере Ињац, командант касарне „Марко Миљанов Поповић” у Маслинама није дозволио представницима породица војника Војске Југославије из Подгорице, погинулих уочи и током НАТО бомбардовaња, Удружењу бораца ратова од 1990. године Црне Горе и Удружењу ратних ветерана Приштинског корпуса Војске Југославије – Кошаре 1999, да положе вијенце на споменик палим борцима 1991/1999. године. Николић истиче да није прихваћена ни молба Милутина Џувера да сам положи вијенац на споменик на коме се налази име његовог сина Божа, како је то учинио Душан Стајић у касарни „Милован Шарановић” у Даниловграду. На крају, како каже, командант касарне одбио је и молбу Џувера да неко од војника из касарне однесе вијенце и положи их на споменик, „па су вијенци, на срамоту Министарства одбране и Војске Црне Горе, остали на огради касарне”.
– Удружење и организација ратних ватерана уредно и благовремено су затражили од министарке Ињац дозволу за улазак у касарну 24. марта, при чему је удружење бораца ускраћено за одговор, а удружењу ратних ветерана је одговорено да ће се полагање вијенаца у касарни Маслине „дозволити искључиво породици преминулог војника” што се у случају Милутина Џувера испоставило као неистина – истакао је Николић, поручујући да би Ињац требало да поднесе оставку. Николић подсјећа премијера Кривокапића да су сви, па и он и његови министри дужни да се придржавају Устава и закона, штите од дискриминације и других видова насиља и атака на слободе и права грађана и достојанство личности.
Помени у храмовима
Помен жртвама НАТО бомбардовања служен је у свим храмовима Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке. Епископ диоклијски Методије служио је јуче у Цетињском манастиру помен за пострадале у НАТО бомбарадовању 1999. године. Помен страдалима у НАТО бомбардовању у Цркви Светог Спаса на Топлој у Херцег Новом служио је протојереј-саврофор Радомир Никчевић. У Цркви Светог Томе, у знак сjећања на страдале у току бомбардовања градоначелник Будве Марко Царевић са сарадницима запалио jе свиjећу и одао почаст свим жртвама.

Из Министарства одбране је саопштено да је командат касарне у Даниловгрду Жарко Војиновић положио вијенац на споменик војницима погинулим у НАТО интервенцији 1999. године.
Поводом 22 године од почетка бомбардовања огласио се премијер Здравко Кривокапић, који је на друштвеним мрежама подијелио фотографију из Мурина када је у предизборној кампањи посјетио ту варош која је бомбардована 1999. године и у којој је од НАТО бомби страдало шест грађана, од којих троје дјеце.
– Не бих данас помињао ни правду ни неправду, ни судиjе нити џелате, нити разлоге ни циљеве коjи су претходили овоj трагедиjи. О свему томе jе излишно говорити када стоjимо данас над хумкама коjе су исход коjи нема поправке нити утjехе. И наравно да ћемо се сjећати и жртава, и сирена, и фиjука, и патње, и наравно да ће наше сjећање бити опомена свима и увиjек да смо друштво према ком сви мораjу имати истински респект, поштовање, разумиjевање, и да нагласим, покаjање – изјавио је Кривокапић.

Он је истакао да се на 22. годишњицу почетка НАТО бомбардовања нарочито сjећамо и помињемо имена дjеце коjа су наши незаборавни, наjтрагичниjи симболи суровог страдања цивила.
– Нијесмо влада коjа тргуjе нити лицитира, нити ћемо то икада радити са људским душама и наjинтимниjим осjећањима – казао је, између осталог, Кривокапић.
Не заборавити оне који су гинули за отаџбину
Годишњица НАТО бомбардовања обиљежена је у Беранама полагањем цвијећа на спомен -обиљежје палим борцима ратова од 1990 до 1999. године, подигнутом испред зграде зграде Општине. Цвијеће су, у присуству представника локалне управе, поред породица преминулих ратника, положили представници СНП-а, Нове српске демократије, Општинске организације НОР-а и Удружења бораца ратова 1990/1999.
– Ми и на овакав начин настојимо да од заборава отргнемо борце који су дали своје животе у одбрани домовине – казао је Саво Вучетић, из Удружења бораца ратова из 1990- 1999. година.
Делегација ОО ДНП-а Беране положила је јуче вијенац на споменик жртвама НАТО агресије у Мурину. Полагању цвијећа и вијенаца на спомен-обиљежјима на подручју Мурина, Андријевице и Берана јуче није присуствовао нико од представника Владе, односно државних институција.

М.С. – К.М. – Б.Б. – М.Н. – Д.Ј.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:25