Dritan Abazović / - DRITAN ABAZOVIć
08/11/2022 u 09:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Jevreji u Crnoj Gori više nego dobrodošli

Abazović je naveo da je jedna od njegovih prvih odluka kao premijera bila da dozvoli registraciju jevrejske zajednice

Lako je biti na pravoj strani, iako je strah nekada možda udoban. Prava strana je zaštita ljudskih prava i univerzalnih vrijednosti, borba za mir i promovisanje svega što daje pravdu građanima, istakao je predsjednik Vlade Dritan Abazović tokom govora na večeri koju je organizovala Evropska jevrejska zajednica u Krakovu.

- Ne možemo da promijenimo prošlost, već samo budućnost. Životna je čast svakog lidera da služi svojoj zemlji, i to je i moja čast. Ali to nije dovoljno. Čast je pružiti ruku drugima. Ponosan sam na to što su Jevreji u mojoj zemlji više nego dobrodošli. Ponosan sam na to što u Crnoj Gori ne živi antisemitizam i što ona nije doprinijela ubijanjima u Drugom svjetskom ratu. Mi smo tada pružali zaštitu Jevrejima. Crna Gora može biti pozitivan primjer, pa i nekim mnogo razvijenijim zemljam, naglasio je Abazović koji je govorio nakon predsjednice Evropskog parlamenta Roberte Macole i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija.

Abazović je naveo da je jedna od njegovih prvih odluka kao premijera bila da dozvoli registraciju jevrejske zajednice.

- Način na koji doprinosimo svojoj državi i građanima je način na koji vidimo budućnost. Dužnost je svakog lidera da posjeti Aušvic, i ja sam prvi put ovdje. Dužnost svakog donosioca odluka je i da učini mogućim da buduće generacije shvate šta se ovdje dogodilo kako se ovo nikada više ne bi ponovilo. Rat i nasilje nijesu nikada rješenje. Mir i pravo jesu. Imamo mnogo različitosti, ali imamo još više stvari koje nas vezuju. Hajde da promovišemo takve stvari. Na kraju dana mi smo samo ljudi, i ma sa koje pozicije treba da doprinosimo takvim vrijednostima, naveo je u premijer u govoru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. decembar 2023 21:44