фото: ДАН / - фото: ДАН
03/05/2022 u 11:17 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић: Нисам за пројекте који нарушавају животну средину, док је ова Влада нема потребе да се протестује

- Ипак не можемо дозволити да будемо енергетски зависни, али нисам ни за пројекте који нарушавају животну средину - навео је премијер

Премијер Дритан Абазовић и министарка екологије Ана Новаковић Ђуровић допутовали су у село Брезне гдје су се састали са активистима који се боре за заштиту Комарнице и спречавање изградње бране на тој ријеци. Премијер Абазовић је казао да му није јасно зашто се протестује иако подржава сваки вид протеста.

Он је казао да док је ова Влада нема потребе да се протестује.

 - Иако постоје опречна мишљења, ми немамо елаборат за процјену утицаја на животну средину у случају Комарнице. Влада је у техничком мандату донијела неколико одлука за Комарницу, а то није требала да ради. Задужили смо министарство екологије да погледа сву процедуру, исто ће урадити и Министарсво капиталних инвестиција и онда ћемо ићи на јавну расправу. Мислим да овај простор не треба нарушити и да постоје алтернативна рјешења - казао је Абазовић.

Он је навео да Црна Гора мора градити електроенергетска постројења, али да се морају видјети алтернативе које су са најмањим утицајем на животну средину, а који су најефикаснији.

- Ипак не можемо дозволити да будемо енергетски зависни, али нисам ни за пројекте који нарушавају животну средину - навео је премијер.

Активиста Миљко Гиго Булајић казао је Абазовићу да активисти траже конкретан одговор од премијера да ли је пртив изградње Комарнице.

Абазовић је казао да је против изградње ако се ради о великом утицају на животну средину, али да је за то да се уради процјена утицаја.

- Морамо да знамо да нама требају енергетски објекти - казао је Абазовић.

Активиткиња Нина Пантивић казала је Абазовићу да Комарнуца мора да буде заштићена јер је једна од последњих слободних ријека, док је њен колега Булајић истакао да активисти су ту само да кажу не брани на Комарници већ и да виде рјешења да се овај крај развија кроз туризам.

- Ми ћемо Комарницу одбранити то вам обећавам, али је боље да кроз договор нешто урадимо. Ви као зелени морате бити на нашој страни - казао је Булајић.

Абазовић је казао да је на страни активиста.

Он је навео да није изграђен ни један енергетски објекат који је неопходан.

image

фото: ДАН

- фото: ДАН

Министарка екологије Ана Новаковић Ђуровић казала је да ће њен ресор у еколошким НВО видјети савезнике и да ће разговарати да њима о свим важним питањима. 

- Очекујемо сарадњу са НВО. Што се тиче Комарнице ми ћемо у сваком случају преиспитати и провјерити одлуке Владе у техничком мандату. Без позитивног мишљења на елаборат о утицају на заштиту животне средине ништа се радити неће - казала је министарка.

Она је казала да локалне самоуправе гледају само економску рачуницу, али да треба тражити компромисно рјешење које није на штету природе.

Активисткиња Андријана Мићановић је казала да би изградља ХЕ Комарница имала неповратан ефекат на природу, што је показао и елаборат.

Абазовић је казао да не може давати коментаре на те податке све док надлежне комисије не ураде своје.

Мићановић је подсјетила да је УНЕСКО предлагао да се дио кањона Комарница прогласи за дио НП Дурмитор, али да то није урађено.

Абазовић је казао да подржава да Црна Гора има што више заштићених зона.

- Али ако се земља испразни и ако се људи иселе, ми се можемо дичити природним љепотама, али ће их неко други користити - казао је Абазовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:39