Dritan Abazović se obraća vatrogascima / - FOTO: IVAN PETROVIĆ IPE
26/10/2022 u 13:16 h
Milan Sekulović, Blaženka GolubovićMilan Sekulović, Blaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Abazović vatrogascima: Moramo zakonski da riješimo vaš status, i to je neminovno

Druga stvar je da ćete do 31. decembra biti prepoznati zakonom i povećaće se koeficijent za vaše zarade. To će biti predloženo sa budžetom za 2023, kazao je premijer u tehničkom mandatu

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović obratio se okupljenim vatrogascima-spasiocima koji protesuju ispred Vlade.

- Vaše okupljanje je opravdano i žao mi je što se stvari nijesu riješili ranije. Imao sam prijatan razgovor sa vašim kolegama. Stvari koje treba da rijesimo sto prije su da mijenjamo zakonska rješenja kako bi se regulisao vaš status i da se javašluk unutar sistema prevaziđe. Treba da izaberemo najbolji model. Moramo zakonski da riješimo vaš status, i to je neminovno. Druga stvar je da ćete do 31. decembra biti prepoznati zakonom i povećaće se koeficijent za vaše zarade. To će biti predloženo sa budžetom za 2023.

Morate biti nagrađeni i prepoznati kao posebna kategorija u zakonu i to će se riješsiti u narednih 60 dana.

Treća stvar, napravljen je spisak svih vatrogasaca i onih koji su učestvovali u gašenju požara i dobiće nadoknadu - kazao je Abazović.

On je poručio da podržava da se sistemski riješi status vatrogasaca.

- Vidjećemo da li će to biti model koji je u Srbiji ili Hrvatskoj. Stvari moramo da mijenjamo. Kao sto se vri žrtvujete da nas zaštitite i  mi imamo obavezu više da zaštitimo vas - poručio je Abazović.

Premijer: Spomen-obilježja nisu stvar dnevne politike

Ne možemo protivzakonito da postavljamo table, kazao je Abazović.

- Tekst nije odgovarajući, ispade da kao da je nama to neko nametnuo a radile su naše vlasti. Obilježja nisu stvar dnevne politike, to treba da bude trajna opomena da se te stvari ne ponove - poručio je Abazović.

Premijer je kazao da svako ko zakuca na vrata Vlade je dobrodošao, nakon čega je pozdravljen aplauzom.

(FOTO/VIDEO) Protest vatrogasaca: U toku požarne sezone smo nezamjenljivi, posle svi zaborave na nas

Podržavam da se sistemski rijesi status vatrogasaca, pa ćemo vidjeti da li će to biti model koji je u Srbiji ili Hrvatskoj. Stvari moramo da mijenjamo. Kao sto se vri žrtvujete da nas zaštitite i  mi imamo obavezu više da zaštitimo vas - poručio je Abazović.

- Spremni smo konačno da rijesimo pitanje položaja vatrogasaca i to ćemo uraditi kroz izmjene zakona. Treba vrijeme za izmjene zakona. Sto se tiče organizacije službe zaštite i spasavanja mislim da smo dosli do dogovora da se formira radna grupa da dođemo do zakonskih rjesenja koje garantuju adekvatne mogucnosti da radite svoj posao kako treba i da budete ispoštovani.

Imate našu podršku da iznađe te najbolje rješenje - kazao je ministar Filip Adžić.

Predsjednik Strukovnog sindikata vatrogasaca Goran Tripković kazao je da izjave Abazovića i Adžića zadovoljavajuće i da će se oni odazvati radu radnih grupa.

- Priključićemo se radu tih radnih grupa i dati ključni doprinos da ovaj sistem stane na zdrave noge za dobro svih naših građana. Zakonska rješenja se ne donose za jedan dan. Rekli smo da će da se formira radna grupa koja će da da predloge kako ćemo da riješimo naše probleme. Trebaće vremena, ali na kraju sigurno ćemo imati bolji i operativniji sistem i mislim da ćemo samim ti relaksirati sve od naših problema, i vas novinare, i građane, i nas a koji su se gomilali godinama - kazao je Tripković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:31