Sa sastanka / MRSS - MRSS
22/09/2022 u 17:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Adrović sa šefom predstavništva UNICEF-a: Jačanje saradnje za bolje uslove za život djece

Ono što je trenutni fokus rada ministarstva jeste jačanje kadrovskih kapaciteta centara za socijalni rad kako bi voditelji slučaja mogli na što kvalitetniji način da se posvete radu na svakom pojedinačnom predmetu

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović imao je prvi zvanični sastanak sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huanom Santanderom, a tokom razgovora je konstatovano da će Ministarstvo nastaviti saradnju sa UNICEF-om kako bi zajedničkim naporima stvorili bolje uslove za život djece u našoj državi.

- Ono što je trenutni fokus rada ministarstva jeste jačanje kadrovskih kapaciteta centara za socijalni rad kako bi voditelji slučaja mogli na što kvalitetniji način da se posvete radu na svakom pojedinačnom predmetu, kazao je Adrović na sastanku sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huanom Santanderom.

Ministar je takođe naveo da je u toku izrada nove Strategije za deinstitucionalizaciju kojom bi predvidjeli načine za razvoj novih usluga.

- Prvenstveno ono što će biti u fokusu daljeg rada jeste osnivanje Centra za hraniteljstvo u kojem bi hranitelji prolazili obuke i tako bili osposobljeni za još profesionalnije pružanje ove usluge, poručio je ministar Adrović sa današnjeg sastanka.   

On je dodao da je u planu izrada Analize zakonskog okvira o nasilju nad djecom kao i razvijanje programa jačanja savjetodavnih usluga za tretman i psihosocijalnu podršku djeci žrtvama nasilja.

Iako je Crna Gora u protekloj deceniji ostvarila napredak u smanjenju ukupnog broja djece u rezidencijalnim ustanovama, UNICEF poziva Ministarstvo da ubrza napore za podršku biološkim porodicama i spriječi odvajanje djece od njihovih porodica. UNICEF će podržati Ministarstvo rada i socijalnog staranja u izradi prve nacionalne strategije o deinstitucionalizaciji.

- Svako dijete treba porodicu. UNICEF zato poziva na povećanje broja socijalnih radnika koji posjećuju porodice u kriznim situacijama kako bi im pomogli da prebrode teškoće i osiguraju da djeca ostanu sa svojim porodicama kad god je to moguće. Kada je u najboljem interesu djeteta da bude odvojeno od svoje biološke porodice, treba ga smjestiti u hraniteljsku porodicu, a ne u instituciju. Zbog toga je neophodno uspostavljanje hraniteljskih centara za promociju i podršku hraniteljskim porodicama, uz poboljšanje finansijskih uslova za hranitelje kako bi djeci omogućili pristojan životni standard, kazao je Santander.

On se, takođe, osvrnuo na značaj Evropske garancije za djecu – instrumenta EU koji ima za cilj da osigura da sva djeca kojoj je to potrebno i koja se suočavaju s preprekama imaju pristup osnovnim uslugama u socijalnoj i dječjoj zaštiti, zdravstvu i obrazovanju, kao i rješavanje problema dječijeg siromaštva i socijalne isključenosti. UNICEF i Vlada Crne Gore će zajednički razvijati i implementirati Evropsku garanciju za djecu na osnovu primjera najbolje prakse iz EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 18:21