Адмир Адровић / -Влада ЦГ
19/06/2022 u 21:09 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Адровић смјењује директоре центара за социјални рад

Према незваничним сазнањима из ресора рада и социјалног старања, на појединим директорским мјестима у установама социјалне и дјечије заштите налазе се лица која наводно не испуњавају потребне услове

Директори установа дјечије и социјалне заштите биће смијењени у нарeдном периоду, сазнаје незванично "Дан" из Министарствa рада и социјалног старања, на чијем је челу Адмир Адровић. Како незванично сазнајемо, на појединим директорским мјестима у установама социјалне и дјечије заштите налазе се лица чије наводно квалификације не одговарају радним мјестима које обављају.

У вези са смјеном у овим установамa, из ресора којим руководи Адровић нијесу одговорили "Дану" на питања која смо им упутили још средином минуле седмице. Такође, ни ресорни министар Адмир Адровић није одговарао на телефонске позиве новинара "Дана".

Подсјетимо да је у мандату претходне владе тадашњи ресорни министар Милојко Спајић у октобру прошле године започео промјену руководећег кадра у установама социјалне и дјечије заштите. Међутим, овај процес није до краја реализован у свим установама.

Подсјетимо, Завод за запошљавање Црне Горе у октобру прошле године обjавио је 16 конкурса за избор директора установа социjалне и дjечиjе заштите, а наjвише позива било је за челнике центара за социjални рад.

У периоду од 11. до 15. октобра тада су били расписани конкурси за директоре Центра за социjални рад општина Пљевља и Жабљак, Центра за социjални рад Никшић, Плужине и Шавник, Центра за социjални рад Бар и Улцињ, Центра за социjални рад Главни град Подгорица, Тузи и градске општине Голубовци, Центра за социjални рад Плав, Центра за социjални рад Котор, Тиват и Будва, Центра за социjални рад Беране, Андриjевица и Петњица, Центра за социjални рад Даниловград, Центра за социjални рад Биjело Поље, Центра за социjални рад Моjковац и Колашин. За директора центра у Рожаjама конкурс jе расписиван чак два пута, али је оба пута поништен.

Политика диктира, за сиротињу нема

Медојевић је оцијенила да они који користе буџет jош више продубљуjу jаз између богатих и сиромашних.

– Има за све – осим за оне коjима наjвише треба. За путовања, коктеле, скупе аутомобиле и тјелохранитеље не фали, а за сиротињу никад нема. Социjалном политиком руководе спроводећи политике партиjа на власти. Децениjама су на мjесту министра социјалног старања и рада били високи функционери ДПС-а, па онда и БС-а. И када им jе Банка хране давала конструктивне предлоге коjи би побољшали стање социjално угрожених, као људи би се сложили с нама, али их нису реализовали, jер нису у интересу партиjе и коалициjе на власти. Наjjефтиниjе jе грађане држати у немаштини па их купити за ситан новац пред изборе користећи њихову муку. Политика диктира и оно што би морало бити светиња jедне државе а то су рањиви људи коjи немаjу ништа или имаjу мало и недовољно за живот – истакал је Медојевић.

 

Такође, били су расписани и огласи за директоре домова старих у Подгорици, Никшићу и Пљевљима, те Центра за дjецу и младе "Љубовић", Завода "Комански мост" и социjалног одмаралишта "Ловћен–Бечићи". У неким установама је дошло до именовања нових директора.

Некадашњи државни секретар Министарства финансија и социјалног старања Јанко Одовић казао је у јулу прошле године да ће, у складу са измjенама Закона о социjалноj и дjечиjоj заштити, до краjа године бити завршене све процедуре коjе се тичу избора нових директора у свим центрима за социjални рад и установама социjалне заштите.

Предсједница Фондације Банка хране Марина Медојевић изјавила је за "Дан" да се небрига за социjално угрожене наставља. Када су у питању најављене смјене у центрима за социјални рад, она каже да очекује нова запослења као начин за ухљебљавање у центрима за социјални рад.
– И биће тако док народ не каже: доста jе било иживљавања преко наше грбаче! Држава мора бити сервис свих грађана коjи живе у њоj – и ништа мање и ништа више од тога. Функционери заборављаjу да примаjу плату из буџете и да им jе ми сви, грађани, даjемо – истакла је Медојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 03:49