/ Здравко Беговић - фото: Дан
03/06/2021 u 13:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Адвокатска комора: Министарство наставља са негативном медијском кампањом

Изненађени смо да нам позив за наставак преговора Министарство финансија упућује путем медија, притом заказујући преговоре за средину слиједеће седмице, саопштено је из АК

Адвокатска комора Црне Горе саопштила је да са жаљењем констатује да представници Министарства финансија и социјалног старања настављају са негативном медијском кампањом, коју адвокати доживљавају као покушај јавне дискредитације свих адвоката у Црној Гори.

- Тврдимо да као што нијесу тични наводи Министарства финансија и социјалног старања да су адвокати међу највећим пореским дужницима и како покушавају да буду изузети од плаћања пореза, тако нијесу тачни ни наводи да је АК позивана на преговоре од када је почела обустава пружања правне помоћи. Изненађени смо да нам позив за наставак преговора Министарство финансија и социјалног старања упућује путем медија, притом заказујући преговоре за средину слиједеће седмице. Тиме још једном показује неспремност да у потпуности разумије улогу и значај адвокатуре и штетне посљедице које грађани и правни поредак трпе због обуставе пружања правне помоћи, а до које је управо дошло услијед неразумијевања Министарства финансија и социјалног старања- саопштено је из Адвокатске коморе.

Како је наведено саопштењем које потписује предсједник АК адвокат Здравко Беговић,  иако нијесу тачни наводи Министарства да су више пута позивали представнике Адвокатске коморе ради наставка преговора, овај јавни позив Адвокатска комора свакако прихвата.

- Позивајући Владу да ово питање заједнички ријешимо, да у складу са Уставом и уз поштовање независности правосуђа, чији је један од стубова адвокатура као независна и самостална професија која пружа правну помоћ. У том циљу, сматрали би обострано корисним да Влада за преговоре делегира појединце са одговарајућим правним знањем и искуством, као гаранцију уважавања основних принципа важећег правног поретка. Подразумијева се да је за Адвокатску комору неприхватљиво свако рјешење које би значило угрожавање начела уставног поретка и владавине права- навео је Беговић.

Ради јавности, још једном наглашавају да адвокати не траже да буду ослобођени или на било који начин привилеговани у односу на испуњење пореских обавеза.

- Напротив, сваки начин евиденције и наплате пореза који не угрожава независност адвокатуре и који је у складу са њеном уставном улогом у правосудном систему, адвокатима је прихватљиво. У тим дијелу Адвокатска комора Црне Горе је искрен, озбиљан и добронамјеран саговорник Владе Црне Горе, с тим што очекујемо и да Влада у наставку преговора приступи на исти начин, који би искључио кршење Устава, угрожавање независности правосуђа, принципа владавине права и правног поретка у цјелини- наглашено је саопштењем.

Ж.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:02