/ FOTO: MUP
03/11/2022 u 17:45 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Adžić: Humanost i solidarnost kao temelj bezbjednosti, Crna Gora čvrsto uz EU

Pružamo punu podršku očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine i sprečavanju daljeg narušavanja ljudskih prava, naveo je on

Crna Gora je u punoj solidarnosti sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom u njihovoj borbi za slobodu i pružanje otpora malignim uticajima po razvoj demokratije, poručio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na ministarskom forumu EU-Zapadni Balkan koji se danas održava u Tirani.

- Pružamo punu podršku očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine i sprečavanju daljeg narušavanja ljudskih prava- naveo je on.

Govoreći na temu saradnje u rješavanju bezbjednosnog uticaja proisteklog iz rusko-ukrajinskog rata, ministar je naglasio značaj saradnje crnogorske Policije sa EUROPOL-om, te snaženje regionalne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, suzbijanja krijumčarenja oružja kao i u oblasti sajber bezbjednosti.

- U tom kontekstu ministar je podsjetio na ko-lidersku ulogu koju je Crna Gora u prethodnom periodu imala na planu zajedničkih istraga, razmjene informacija i jačanju kapaciteta u borbi protiv krijumčarenja oružja (EMPACT FIREARMS). Takođe, izrazio je zadovoljstvo što će Crna Gora biti sjedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala, posebno imajući u vidu nedavni sajber napad kojem je Crna Gora bila izložena- navodi se u saopštenju.

U kontekstu rata u Ukrajini, Ministarstvo unutrašnjih poslova će povećati spremnost mehanizama za praćenje rizika od trgovine ljudima, a dodatni doprinos na planu sprečavanja i otkrivanja krivičnih djela daće i novoformirana MUP-ova Jedinica za obradu podataka o putnicima u avio saobraćaju.

Ministar je kazao da je po pitanju jačanja sistema upravljanja migracijama, azilom i granicama Crna Gora kao hitnu reakciju na priliv izbjeglica iz Ukrajine, uvela institut privremene zaštite koji je isti kao i u zemljama članicama Evropske unije, sa fokusom na zbrinjavanje ovih lica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:44