Filip Ađžić i Selest Volander / - MINISTARSTVO
28/11/2022 u 17:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Adžić-Volander: Crna Gora i SAD pouzdani saveznici, pomoć Ukrajini prioritet Alijanse

Čvrsto smo na evroatlantskom putu. Nesporan je uticaj Rusije na Crnu Goru, ali nismo imali ni najmanju sumnju da Crna Gora treba da uskladi svoju politiku sa politikom EU prema agresoru, naglasio je Adžić

Crna Gora oštro osuđuje agresiju Ruske Federacije na jednu suverenu i nezavisnu zemlju i snažno stoji uz ukrajinski narod u ovom teškom vremenu, poručio je rukovodilac radom Ministarstva odbrane, ministar unutrašnjih poslova Filip Ađžić tokom današnjeg susreta sa pomoćnicom sekretara za odbranu Sjedinjenih Američkih Država Selest Volander.

Adžić je naglasio da je Rusija prekršila fundamentalne principe međunarodnog prava, podrivajući evropsku bezbjednost i ugrožavajući njenu stabilnost, te dodao da je agresija na Ukrajinu pokazala koliko je značajno članstvo Crne Gore u Alijansi. 

“Čvrsto smo na evroatlantskom putu. Nesporan je uticaj Rusije na Crnu Goru, ali nismo imali ni najmanju sumnju da Crna Gora treba da uskladi svoju politiku sa politikom EU prema agresoru”, naglasio je Adžić.      

On je potvrdio da Crna Gora čvrsto stoji uz NATO saveznike i EU partnere u težnjama da se pomogne u prevazilaženju krize i očuvanju teritorijalnog integriteta svake zemlje, kao i u podršci ukrajinskom narodu da obezbijedi mir i sigurnost.

On je dodao da će Crna Gora nastaviti da šalje Ukrajini humanitarnu, finansijsku i vojnu pomoć.

“Svjesni međunarodnih bezbjednosnih izazova i odlučni da damo svoj doprinos međunarodnom miru i stabilnosti, izdvajanja za odbranu će već u narednoj godini, dostići dva odsto BDP-a”,  naglasio je Adžić. On se zahvalio SAD-u na 23 miliona eura pomoći za razvoj odbrambenog sektora, koji će biti investirani u modernizaciju oružanih snaga i jačanje sajber odbrane.   

Volander je naglasila značaj očuvanja demokratije u nepovoljnom bezbjednosnom okruženju, ističući i važnost, kako je kazala, izuzetnog jedinstva zemalja članica Alijanse, koje pokazuje brigu za sigurnost građana u zemljama članicama. Ona je izrazila i zadovoljstvo zbog učešća Crne Gore u NATO vođenim misijama i operacijama.

“Naše prijateljstvo je snažno. Amerika je tu da vam i dalje daje podršku u vašim stremljenjima ka boljem i sigurnijem društvu”, kazala je Volander.     

Sagovornici, koji su održali bilateralne razgovore uoči sjutrašnje konferencije ministara odbrane Američko-jadranske povelje, saglasili su se da je u ovom momentu, kada je Ukrajina pod brutalnom ruskom agresijom, prioritet Alijanse da podrži tu zemlju u naporima odbrane i očuvanja teritorijalnog integriteta.   

Sastanku su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Krsto Perović i ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. februar 2023 09:22