Жунић и Аџић / - МУП
08/06/2022 u 09:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Аџић – Жунић: Кроз заједничку сарадњу до сигурног дјетињства

Општи положај дјеце у Црној Гори се побољшава, али да је и даље неопходан рад на њему, посебно имајући у виду угрожене категорије дјеце - ромске и египћанске популације као и дјеце са сметњама у развоју, казао је министар

Министар унутрашњих послова Филип Аџић састао се са вршиоцем дужности шефа представништва Уницефа у Црној Гори Сабином Жунић.

Састанак је био прилика да обје стране изнесу своје виђење стања дјечјих права и положаја дјеце у Црној Гори, посебно оних из угрожених категорија.

- Министар Аџић је исказао задовољство досадашњом сарадњом са Уницефом и истакао да постоји неограничена политичка воља да се побољша положај дјеце, посебно имајући у виду одлуку премијера Дритана Абазовића да Савјет за права дјетета издигне на највиши ниво. Министар је подијелио утисак да се општи положај дјеце у Црној Гори побољшава, али да је и даље неопходан рад на истом, посебно имајући у виду угрожене категорије дјеце  - ромске и египћанске популације као и дјеце са сметњама у развоју. Поред тога, изразио је задовољство учешћем МУП-а у пројекту изградње „Дјечје куће“ уз наду да ће се исти бити завршен у скоријем временском року - наводи се у саопштењу МУП-а.

Вршилац дужности шефа представништва Уницефа у Црној Гори Сабина Жунић честитала је министру Аџићу ступање на функцију, те изразила наду да ће се досадашња успјешна сарадња наставити. Саопштила је да је Уницеф кроз заједнички програм сарадње са Владом Црне Горе идентификовао неколико поља од кључне важности као што су социјална заштита и заштита дјеце од насиља здравље дјеце,образовање и инклузија ромске и египћанске  популације те дјеце са сметњама у развоју, и праћење података о дјечјим правима  

Жунић је информисала министра да Уницеф заговара подизање минималне старосне доби за брак на 18 година, сагласно препорукама Комитета за права дјетета. Такође, казала је да је Црна Гора поред Србије и Сјеверне Македоније одабрана као држава у којој ће се радити истраживање о онлине сексуалном насиљу над дјецом уз стручну помоћ Министарства унутрашњих послова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 16:18