Савјет АСК задовољан извјештајем ЕК / LAZAR RUZIC
30/10/2021 u 16:16 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Агенциjа за спречавање корупциjе хоће да контролише сваки закон прије усвајања

Циљ је да се избjегну сви пропусти, сва широка мjеста у закона коjа дозвољаваjу некаква дискрециона овлашћења или недовољно дефинисане критериjуме, казала је Марина Мићуновић

(АСК) ради на увођењу система по којем би сваки закон прије доношења требао да добије њихово одобрење, односно да прође анализу у односу на ризик од корупције. То је јуче на сједници Савјета АСК саопштила начелница за међународну сарадњу, стандарде и односе са jавношћу Марина Мићуновић, истичући да ће им за то требати запошљавање већег броја службенику, јер са постојећим капацитетима то не могу радити. Она је казала да је план да закон не може да прође ни форму предлога, а да га АСК не одобри.

– Циљ је да се избjегну сви пропусти, сва широка мjеста у закона коjа дозвољаваjу некаква дискрециона овлашћења или недовољно дефинисане критериjуме. На овај начин ми би у самом кориjену, односно током израде текстова закона елиминисали одређене ризике коjи би се могли поjавити у његовоj примjени – казала је Мићуновићева.

Чланица Савјета АСК Горанка Вучинић казала је да је у питању амбициозна намјера Агенције с обзиром на рад парламента. Она је указала да ипак треба треба бити опрезан и размислити између два модела рада.

– Треба одредити да ли ће се дефинисати одређене области као приоритетне, гдjе би заиста постоjала обавеза да Агенциjе ради анализу или да се анализира сваки акт. Уколико се узме модел контроле сваког акта бојим се да би због броја прописа било тешко реализовати задатак и имали би застоj – навела је Вучинићева.

Година и по је мало да се убиједи Европа

Мићуновићева је казала да година и по дана није била довољна да се европски партнери убиједе да АСК неће скренути са позитивног курса којим је кренула избором новог менаџмента.

– Да ли ћемо подлећи неким притисцима, Агенциjа као независна институциjа коjа контролише искључиво jавне функционере и органе власти, дакле континуирано има одређени степен притисака од ових циљних група и у том смислу ЕК ће пратити да ли ћемо остати на нивоу коjи смо започели приjе годину и по дана – казала jе она.

Мићуновић jе наjавила и да су у Агенциjи одлучили да у будућем периоду формираjу радну групу гдjе ће анализирати да ли постоjе повратници коjи крше закон да био видjели да ли заправо може да се тврди да изречене мjере немаjу одвраћаjући ефекат.

Савjет АСК јуче је разматрао последњи Извjештаj Европске комисиjе о Црноj Гори у којем је наведено да jе "АСК под новим менаџментом демонстрирала проактивниjи приступ, али да упркос позитивнм тренду изазови коjи се тичу независности, постављања припритета, селективног приступа и квалитета одлука остаjу и да се у том диjелу захтиjева улагање даљих напора". Ипак, у Савјету кажу да су задовољни извјештајем, а предсједник тог тијела Момчило Радуловић оцијенио је да је "АСК свијетла тачка у поглављу 23".

– И ми сматрамо да Агенциjа може и боље и да ће Агенциjа дати нове напора да све све оно на шта нам jе скренута пажња дефинитивно стави ад акта и да више не буде предмет било каквих коментара у наредним извjештаjима ЕК. Више немамо заосталих предмета. Фиоке у овоj Агенциjи су очишћене. У овим фиокама више нема ничега што би било проблематично и неће се десити да таквих фиока више има – казао jе Радуловић, додавши да су везани проблематичним одлукама из претходних периода, наjчешће 2017. и 2018. године, коjи су на судским инстанцама да риjеше или су враћени Агенциjи на поновне поступке.

Мићуновић jе истакла да се у налазу не помињу двиjе области коjе су раниjе истицане као спорне, а више не – то су да Агенциjа осигура пуна транспарентност и уjединачену и пуну примjену релевантних закона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 01:57