Bijelo Polje / Milovan Novović
22/12/2023 u 11:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Agencije za zaštitu životne sredine: Stanje kvaliteta vazduha uobičajeno za ovo doba godine

Od kako se počne sa upotrebom čvrstih goriva za potrebe grijanja prostorija (u Pljevljima je to dominantno ugalj), počinju i problemi sa kvalitetom vazduha, navodi se u saopštenju

Stanje kvaliteta vazduha je uobičajeno za ovo doba godine, imajući u vidu da je uveliko počela sezona grijanja, zbog dominantne upotrebe čvrstih goriva za grijanje prostorija, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine povodom aktuelne situacije vezane za kvalitet vazduha u Crnoj Gori.

- Evidentirana su prekoračenja graničnih vrijednosti koncentracije PM10 i PM 2,5 čestica. Od kako se počne sa upotrebom čvrstih goriva za potrebe grijanja prostorija (u Pljevljima je to dominantno ugalj), počinju i problemi sa kvalitetom vazduha. Posebno je značajan uticaj meteoroloških faktora, jer se dodatno usložnjava problem usled pojave temperaturnih inverzija, mirnog vremena bez vjetra i padavina uz visok atmosferski pritisak, što je bio slučaj i prethodnih godina, navode u saopštenju.

image

Pres konferencija

- AGENCIJA ZA ZAšTITU žIVOTNE SREDINE

Stanje kvaliteta vazduha na svim mjernim mjestima se kontinuirano prati i reaguje se u skladu sa propisanim zakonskim obavezama, ističu iz Agencije.

- U Sjevernoj zoni kvaliteta vazduha, osim u Pljevljima, mjerna stanica za praćenje kvaliteta vazduha se nalazi u Bijelom Polju. Ova stanica treba da reflektuje kvalitet vazduha u ostalim gradovima Sjeverne zone u kojima ne vršimo mjerenja. Na osnovu rezultata mjerenja, nedvosmisleno se potvrđuje da cijeli sjeverni region tokom sezone grijanja, u zavisnosti od meteoroloških uslova, u manjoj ili većoj mjeri ima zagađen vazduh, navode iz Agencije.

U Centralnoj zoni kvalitet vazduha se prati na četiri mjerna mjesta: tri u Podgorici i jedno mjerno mjesto u Nikšiću. U urbanim zonama Podgorice i Nikšića, takođe su evidentirana prekoračenja granične vrijednosti srednjih dnevnih koncentracija PM10 i povremeno visoke i veoma visoke satne koncentracije PM 10 i PM 2,5 čestica.

- Tokom novembra kvalitet vazduha u Sjevernoj zoni karakterisala su prekoračenja granične vrijednosti srednje dnevne koncentracije za PM10 i to: u Pljevljima 12 dana i u Bijelom Polju 11 dana. U Pljevljima je na lokaciji Gagovića imanje 1 put registrovano prekoračenje satne koncentracije sumpor (IV) oksida SO2. U Centralnoj zoni broj dana sa prekoračenjima granične vrijednosti srednje dnevne koncentracije za PM10 čestice je iznosio u: Podgorici-Zabjelo 5 dana, Podgorici – Blok V 1 dan i u Nikšiću 1 dan. U Južnoj zoni nisu registrovana prekoračenja granične vrijednosti srednje dnevne koncentracije za PM10 čestice u vazduhu, navodi se u saopštenju.

Izmjerene su i veoma visoke koncentracije PM2,5 čestica na mjernim mjestima u Sjevernoj zoni kvaliteta vazduha.

Hemijskom analizom PM10 čestica utvrđeno je povećano prisustvo benzo(a)pirena u uzorcima iz Bijelog Polja, Pljevalja, Nikšića i Podgorice.

- U toku decembra takodje povremeno su izmjerene visoke i veoma visoke satne koncentracije PM čestica u Sjevernoj i Centralnoj zoni. Agencija apeluje na građane da u slučajevima povećanih koncentracija zagađujućih materija u vazduhu, slijede preporuke definisane od strane Instituta za javno zdravlje. Takođe, u susret predstojećim Novogodišnjim i Božićnim praznicima, molimo građane da izbjegavaju upotrebu pirotehničkih sredstava, koji takođe mogu imati negativan uticaj na kvalitet vazduha, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:31