OŠ ”Štampar Makarije” / - SRđA BOLJEVIć
27/11/2023 u 13:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Aktiv direktora OŠ Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Zete: Nepravedno nas optužuju, ministarstvo diskredituje

Koji zakon i pravilnik je direktor OŠ,,Štampar Makarije" Novica Gačević prekršio sprovodeći anketu, pitaju njegove kolege iz Aktiva direktora

Otvoreno pismo Aktiva direktora Podgorice, Danilovgrada i Tuzi objavljujemo u cjelosti.

 

"Povodom situacije koja se desila prije nekoliko nedjelja i koja se ni danas ne smiruje, želimo da se obratimo javnosti u ime struke i iznesemo svoje mišljenje iako ono, nažalost, ne interesuje ni one koji bi o tome morali da vode računa. 

Reagujemo povodom situacije sa direktorom OŠ,,Štampar Makarije", gospodinom Novicom Gačevićem, ali se 

naša reakcija odnosi i na položaj direktora svih vaspitno-obrazovnih ustanova i odnos javnosti prema njima.

Nepravedne optužbe, izloženost javnoj osudi i svakoj vrsti kritike, stavljanje na stub srama od strane medija, ali i svih portala, NVO organizacija i udruženja učinili su rukovodioce škola u potpunosti nezaštićenim i diskreditovanim od strane ministarstva kao krovne institucije. 

Dostupnost informacija je učinila da baš svako može da komentariše i daje sud o tuđim postupcima i djelima bez ijednog provjerenog detalja i činjenice. A svi mi se pitamo: 

1. Koji zakon i pravilnik je kolega prekršio sprovodeći anketu

2. Da li je ZZŠ poslao svim rukovodiocima škola pomenuti pravilnik

3. Kako je moguće da je anketa kao takva prošla cenzuru profesora mentora sa fakulteta i da niko ne zna da li je sve odrađeno po standardu 

4. Postupilo se u skladu sa pedagoškom strukom i namjerom da se studentu pomogne i izađe u susret, ne sumnjajući u međusobnu profesionalnu saradnju institucija, prije svega ZZŠ i osnovnih škola

5. Pitamo i da li je kolega iz ZZŠ koji je iznio svoje mišljenje o pomenutom slučaju i osudio ga, konsultovao svojeg nadređenog.

Drago nam je što smo ostavili u prošlost navike gdje su pojedinci mogli da rade što hoce i kako hoće, bez snošenja konsekvenci za svoje propuste. Pohvalno je što su stvari transparentne i rukovodioci smjenjivi. Sve to doprinosi demokratizaciji našeg društva. Međutim, ovoliki upliv medija i javnosti, paušalne osude i svaljivanje odgovornosti, stavljanje na stub srama direktora vaspitno- obrazovnih ustanova, ne doprinosi poboljšanju stanja u prosvjeti, a ni društvu uopšte. Naprotiv, urušavanjem integriteta nastavnika i rukovodioca šalje se jasna poruka društvu kome je narušen sistem vrijednosti".

Aktiv direktora Podgorice, Danilovgrada i Tuzi

image

Spisak direktora koji su dali podršku kolegi iz OŠ "Štampar Makarije"

- AKTIV DIREKTORA

 

Otvoreno pismo podrške Aktiva direktora Podgorice Danilovgrada i Tuzi, za sada su potpisala 23 direktora osnovnih škola, a kako nam je saopštila direktorica OŠ "Božidar Vuković Podgoričanin" Jelena Svrkota Popović, u naredna dva dana apel će potpisati još osam članova koji to danas nisu mogli zbog radnih obaveza.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. februar 2024 09:49