/ - FOTO: MJU
05/07/2023 u 14:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Aktivni dijalog u cilju inovativnog udruživanja u digitalnoj transformaciji

Državni sekretar Ministarstva javne uprave, Dragiša Janjušević je istakao da su digitalizacija i decentralizacija komplementarni procesi u demokratizaciji jednog društva

Okrugli  sto na temu „Inovativno udruživanje u digitalnoj transformaciji na lokalnom nivou“ održan je danas u cilju nastavka aktivnosti na saradnji sa predstavnicima lokalnih samouprava.

Državni sekretar Ministarstva javne uprave, Dragiša Janjušević je istakao da su digitalizacija i decentralizacija komplementarni procesi u demokratizaciji jednog društva.

- Digitalizacija i decentralizacija  lokalnih samouprava postavljeni su u vrhu prioriteta rada Ministarstva javne uprave od samog formiranja 43. Vlade- kazao je Janjušević.

Generalni direktor za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise, Dušan Polović, je istakao da digitalna transformacija na svim nivoima, kako na centralnom tako i na lokalnom nivou, nije lak put, i zahtjeva prije svega prepoznavanje izazova, ključnih nosioca promjena i na kraju dobro planiranje i koordinaciju aktivnosti koje će ubrzano mijenjati stanje u svim zadatim pravcima.

- Jedan od prioriteta Vlade Crne Gore je na digitalizaciji procesa poslovanja kroz uvođenje modela administracije bez papira, kao i digitalizaciji usluga po mjeri građana, pa samim tim Ministarstvo javne uprave je fokusirano na razvoju novog portala elektronske uprave i razvoj novih elektronskih usluga odnosno uvođenje potpuno digitalnih usluga za ključne životne događaje- poručio je Polović.

Projektni menadžer Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge, Armen Čekić, je istakao da je pred Kancelarijom Ujedinjenih nacija i Ministarstvom javne uprave dobra buduća saradnja i stavio je akcenat na proces digitalizacije  lokalnih samouprava.

Šefica za razvoj dijeljenih sistema i razmjenu podataka, Maja Dragojević je predstavila produkciono rješenje Nacionalnog sistema za elektronsko plaćanje administrativnih taksi, koji će omogućiti građanima da administrativne takse i naknade plaćaju elektronskim platnim karticama bez dolaska na šaltere institucija.

Značajno mjesto današenjeg događaja uzela je i prezentacija „Uvođenja eUpravljanja, eUprave i pružanje eUsluga na lokalnom nivou“   predstavnika Kancelarije Ujedinjenih nacija za projekte usluge Maide Jusufović i Dragana Mladenovića.

U konstruktivnoj diskusiji predstavnici lokalnih samouprava su prepoznali važnost dijaloga na temu digitalizacije i uz podršku Ministarstva javne uprave neophodno je konkretizovati dalje ideje i projekte kroz zajedničko angažovanje, uz podršku Kancelarije Ujedinjenih nacija za projekte usluge –UNOPS.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 13:52