/ -FOTO: ILUSTRACIJA
21/11/2022 u 18:13 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Alarmantni podaci iz Pljevalja: Svakog mjeseca po jedno dijete oboli od autizma

Doktorka Marija Cupara kaže da u Domu zdravlja u Pljevljima nema dovoljno stručnog kadra za rad sa djecom sa smetnjama u razvoju

Da u Pljevljima ima sve više djece sa smetnjama u razvoju, pokazuju podaci Jedinice za djecu sa posebnim potrebama (JDPP) Doma zdravlja.

Prema riječima doktorke Marije Cupare, pedijatra i rukovodioca ove jedinice, od 2013. godine 509 mališana dobilo je usluge preventivnih pregleda, stimulativnih fizikalnih tretmana, dok je u ovoj godini evidentirano desetoro djece sa poremećajima ponašanja i emocija, poremećajima iz spektra autizma.

Prema toj računici, pošto je proteklo deset mjeseci godine, svakog mjeseca po jedno dijete oboli od autizma.

Doktorka Cupara kaže da u Domu zdravlja nema dovoljno stručnog kadra za rad sa djecom sa smetnjama.

image

Cupara

-FOTO: RTV PLJEVLJA

Ona pojašnjava da je Jedinica za djecu sa posebnim potrebama osnovana prije devet godina, da joj je prethodila edukacija tima iz oblasti razvojne neurofiziologije koji su činili pedijatar, medicinska sestra i fizioterapeut, te da Pljevlja zbog malog broja djece do 15 godina nisu mogla da dobiju centar za djecu sa posebnim potrebama, u koji bi stalno radila dva pedijatra, nekoliko logopeda, defektolog i fizioterapeut.

Sa autizmom 271 mališan

U ovoj godini u JDPP izvršeno je 29 pregleda rizične djece, 45 djece sa kašnjenjem u psihomotornom razvoju, 41 sa definitivnim smetnjama u razvoju, a u ovoj grupi su i djeca koja se prate iz prethodnog perioda.

– U Crnoj Gori trenutno je 271 dijete sa dijagnozom autizma, 3 puta više dječaka nego djevojčica. Od oktobra 2021. godine do juna ove godine (kada je održan Simpozijum o autizmu u Institutu za bolesti djece КCCG) zabilježeno je 50 novih slučajeva. Najnovija usvojena terminologija je poremećaj iz spektra autizma (PSA) – što govori o njegovoj raznovrsnosti, odnosno individualnoj raznolikosti i složenosti simptomatologije: nedostatka komunikacije i socijalizacije, prisustva stereotipnih radnji, restriktivnih interesovanja i repetitivnog ponašanja, istakla je Cupara.

Prema njenim riječima, zbog porasta broja djece sa smetnjama u razvoju, više puta su se obraćali sadašnjem, kao i ranijem mendžmentu sa zahtjevom za otvaranje centra za djecu sa posebnim potrebama, međutim, za ovaj problem, kako kaže, nadležno je Ministarstvo zdravlja, koje na zahtjeve menadžmenta Doma zdravlja nije reagovalo.

– U ovoj jedinici radim, a i uporedo i u dječijoj ambulanti, kao i medicinska sestra, fizioterapeut, i sada defektolog zbog porasta broja djece sa smetnjama. Defektolog je primljen na mjesec i radi 4 sata dnevno pet dana u nedjelji, a tretman traje 45 minuta. Roditelji ove djece znaju da je to malo. Edukovani fizioterapeut takođe kombinuje rad u ovoj i jedinici fizikalne terapije. Mendžement Doma zdravlja angažovao je honorarno logopeda koji obavlja tretmane 4 sata nedjeljno. Trebalo bi promijeniti zakonski regulativu i definisati prostor, satnicu, za stalan rad defektologa, fizijatra, pedijatara. Ranije je fizijatar dolazio vikendom ili određenim danom u nedjelji -  naglasila je Cupara.

Od Nove godine Pljevlja će dobiti Centar za djecu sa posebnim potrebama, odnosno Razvojni centar, kako će se zvati.

– Кonferenciji održanoj u Podgorici 9. i 10 novembra na temu "Optimalni i rani razvoj za svako dijete" prisustvovao je ministar zdravlja, kao i dr Slađana Ćirić iz Ministarstva za zdravlje, koji su obećali da će do kraja godine biti izmijenjen Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kojim će biti promijenjen sastav Jedinica za djecu sa smetnjama u razvoju - kazala je Cupara.

Prema njenim riječima, sada najbliži Centar za djecu sa posebnim potrebama je u Bijelom Polju.

Doktorka Cupara kaže da su u ovakvoj situaciji najbitniji rano otkrivanje rizične djece i podrška roditeljima.

U periodu kada djeca nisu mogla dobiti dijagnozu u Crnoj Gori, prema riječima Cupare, roditelji su morali privatno ići u Beograd kako bi dobili dijagnostiku i tretmane, lutali su i gubili vrijeme, koje je dragocjeno u takvim situacijama.

– Međutim, i sada kada dijete dobije pravo na besplatan tretman u Beogradu, roditelji moraju sami da plaćaju put i smještaj, neki ostaju od dva mjeseca do pola godine, pa su prinuđeni i kredite da podižu kako bi pomogli djeci- zaključila je Cupara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. februar 2023 08:11