/ - Алигрудић (фото: РТЦГ)
19/02/2022 u 19:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Алигрудић: Катнић да поднесе захтјев за пензију па да провјеримо

Он наводи да је Катнић инсистирао да се провјере и подаци за вријеме његове професионалне војне службе

Фонд ПИО је једина институција у држави мјеродавна да на званичан допис неког државног органа званично одговори да ли је неко од запослених у том органу испунио услове за остваривање права на старосну пензију у складу са Законом о пензијском и инвалидском осигурању, казао је в.д. директора Фонда ПИО Ранко Алигуридић, јавља портал РТЦГ.

Он је реговао поводом обраћања бившег главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића и његових навода да је у одговору Фонда ПИО Тужилачком савјету учињена “незабиљежена превара и злоупотреба службеног положаја” и “незапамћена злоупотреба и кршење закона”. 

-Одговорили смо не само за Вас него и за све остале тужитељке и тужитеље за које је то из Тужилачког савјета захтијевано у њиховом званичном допису (да од стране Фонда нико није био посебно 'привилегован', па ни Ви, показује то што је међу онима за које је наведено да испуњавају услове за старосну пензију и име супруге мог пријатеља из Улциња). За Вас је из Тужилаштва затражено додатно појашњење у вези стажа осигурања оствареног у својству професионалног војног лица, на који допис је истог дана одговорено- казао је Алигрудић. 

Како каже, "ако је наш одговор Тужилачком савјету о Вашем испуњењу услова за старосну пензију 'Незабиљежена 'превара вијека и незапамћена злоупотреба и кршење закона' од стране Фонда, како тврдите, онда Вас молим да ту нашу превару јавно раскринкате".

-Предлажем Вам да већ у понедјељак поднесете захтјев за старосну пензију и провјерите да ли је Фонд 'измислио' Ваше услове за пензију. Хајде, тестирајте нас? Замолио бих Вас и Ваш правни тим из Тужилаштва, који је од самог почетка био врло стручно укључен у поступак у вези Вашег предмета за утврђивања стажа код Фонда ПИО, да не обмањујете нашу јавност изједначавајући тај Ваш захтјев за утврђивање ефективног стажа осигурања и стажа осигурања са увећаним трајањем са питањем испуњења Ваших услова за старосну пензију. Ваш правни тим је засигурно експертски за област тужилачких прописа, али када се о правној материји из пензијског и инвалидског осигурања ради, морају знати да су они…експерти из тужилачких прописа- каже Алигрудић. 

Захтјев, како тврди, који је Катнић поднио Фонду ПИО односи се на примјену члана 138 Закона о ПИО који прописује да "осигураник има право да захтијева да Фонд донесе рјешење о подацима о осигурању, пензијском стажу, зарадама, накнадама зараде, односно основицама осигурања и висини уплаћених доприноса унијетим у матичну евиденцију". 

-Знате и Ви И Ваш правни тим да се подаци о стажу осигурања који је остварен у својству професионалног војног лица прије 15. августа 2007.године не могу утврдити (не могу се унијети) у матичну евиденцију активних осигураника Фонда ПИО и да је утврђивање истог у надлежности Министарства одбране, сходно члану 215б Закона о ПИО који прописује да 'податке о стажу осигурања, заради и накнади зараде за војне осигуранике, остварене по прописима који су се примјењивали до дана ступања на снагу овог закона (15. август 2007. године) Фонду обезбјеђује орган државне управе надлежан за послове одбране"-навео је Алигрудић. 

Он наводи да је Катнић инсистирао да се провјере и подаци за вријеме његове професионалне војне службе.

-Још раније су нам из Министарства одбране, на наше захтјеве, доставили акта којима је утврђен и потврђен Ваш цјелокупан стаж остварен у војној служби за период од 1.јануара 1993. године до 11. марта 2005. године и потврђено да су сви порези и доприноси уплаћивани Фонду за социјално осигурање војних осигураника (Фонд СОВО) тада једином надлежном за професионална војна лица. Како су Ваши подаци о војном стажу достављени у законом прописаној форми, чињеница да то што их Фонд ПИО не може још унијети у своју базу (сада базу корисника права) све док не поднесете захтјев за пензију, апсолутно ништа не значи када је у питању њихово рачунање за услов за старосну пензију. Тај стаж се сабира са стажем евидентираним код Фонда ПИО ЦГ. Поднесите захтјев за пензију и тестирајте нас- поручио је Алигрудић. 

Казао је како не може да не примијети "да сте дозволили себи да, након што сте све нас из Фонда ПИО а и мене лично назвали преварантима вијека и незапамћеним кршитељима закона, једном државном органу пошаљете писмо са ултимативном садржином, И пријетећом чак". 

-Прво, није тачно господине Катнићу да сам ја лично доставио одговоре Фонда ПИО Тужилачком савјету, већ је то учинио наш возач по мом личном налогу. Друго, не даје се Фонду ПИО овако ултимативан рок од три дана да Вам достави неки одговор? Ваљда постоје законски рокови по којима смо обавезни поступати. Треће, је ли могуће да нам Ви као грађанин дајете Фонду ПИО обавезујуће упутство како и што да Вам одговоримо? Ако је и од бившег Специјалног, много је- коментарише Алигрудић. 

Четврто, каже он, Катнић је изгледа заборавио да и даље ради у Тужилаштву и да је само разријешен са функције главног специјалног тужиоца. 

-Зар ово “у супротном бићу принуђен” није пријетња коју никако себи нијесте смјели да дозволите због функције коју сте досад обнашали и статуса који и даље имате и без обзира знате ли ко би Вас то принудио да поднесете кривичну пријаву? Завршићу са једном Вашом шаљивом пошалицом, уз извињење што ћу Вас цитирати без Вашег одобрења: Полакоте"-рекао је Алигрудић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:09