Илустрација илустрација / Илустрација илустрација- NIKOLA SAVELJIC
31/05/2022 u 19:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Алтернатива упутила иницијативу Влади и Скупштини: Синдикати ће продати раднике, нека посланици раде недјељом

Молимо Вас да Скупштина Црне Горе уведе три наредна мjесеца обавезну радну недjељу. На таj начин ће посланици свих партиjа схватити важност овог закона, поручују из Алтернативе

Унија послодаваца, представници синдиката из Савеза сидниката и Уније слободник сидниката и Влада на прагу су договора о враћању радне недјеље у сектору трговине, а коначни договор требало би да се постигне данас, када је планиран састанак ова три конституента Социјалног савјета. Алтернатива Црна Гора, на чију иницијативу је раније и уведена нерадна недјеља, јуче је премијеру Дритану Абазовићу и предсједници Скупштине Данијели Ђуровић упутила инициjативу да се Закон о унутрашњој трговини измијени тако што ће се увести и нерадна субота, с обзиром на то да по Закону о раду сваком запосленом следују два слободна дана недјељно. У Алтернативи оцјењују да су "синдикати продали раднике и да ће пристати на укидање нерадне недјеље, те да ће као радницима бацити прашину у очи обећавајући други слободан дан и веће дневнице".

– Ако неко мисли да ће Управа за инспекцијске послове сада заштитити раднике, а није била способна свих ових година, грдно се вара. Зар да раднике заштите исти они инспектори који се сада најављују када иду у контроле, они који виде да исти радници раде сваки дан иако радна недјеља траје 40 сати? Код нас радник ради и 10 или 12 сати, а то сви видимо и знамо осим оних који су плаћени да то виде, а то су инспектори рада – каже координатор Алтернативе Веско Пејак.

Он наводи да су јуче упутили иницијативу Влади и Скупштини.

– Због наjаве послодаваца и њихове инициjативе да се укине нерадна недjеља, коjу Закон о унутрашњоj трговини Црне Горе гарантуjе свим трговинским обjектима, ми предлажемо да се поменути закон допуни и да се субота ограничи на радно вриjеме до 12 х. Такође, пошто jе у питању дан викенда, да се изврше додатне контроле и да Управа за инспекциjске послове крене у контролу свих обjеката коjи раде суботом. Под додатним контролама подразумиjевамо контролу смjена свих послодаваца коjи раде викендом, а коjи не исплаћуjу радницима прековремене сате. Ми смо ту да фокусирамо контроле на одређене привредне субjекте коjи су наjдрастичниjи у кршењу права радника – наводи се у иницијативи.

Како истичу, Закон о раду дефинише рад од понедjељака до петка као радну недjељу коjа садржи 40 радних сати.

– Слободним тумачењем закона неки послодаваци тjераjу раднике да раде осам сати бесплатно за њих (суботом). Увођењем радне недjеље злоупотреба радника би се повећала на преко 10 сати недjељно коjе послодавци не плаћаjу. Сматрамо да jе то заиста превише! Да бисмо Вам описали колико jе ово лоше рjешење, молимо Вас да Скупштина Црне Горе уведе три наредна мjесеца обавезну радну недjељу. На таj начин ће посланици свих партиjа схватити важност овог закона – поручују из Алтернативе.

УСС и ССЦГ: Разматрају аргументе "за" и "против"

У Унији слободних синдиката на питање да ли ће организовати протесте ако се укине нерадна недjеља кажу да као одговоран социjални партнер у овом тренутку разматрају све агументе "за" и "против" увођења радне недjеље у трговачком сектору, а зависно од степена могућег компромиса, опредиjелиће свој став.

– Циљ нам jе да постигнемо равнотежу између стварне потребе друштва (имаjући у виду да смо туристичка дестинациjа), а да при том наше колегинице и колеге имаjу пуну сатисфакциjу за случаj да буду ангажовани недjељом. У наредном периоду, ставови УССЦГ ће се усмjеравати зависно од тога како запослени у трговини буду задовољни понуђеним рjешењима – наводе у Унији те подсјећају да се од оснивања боре за успостављање достоjанствених услова рада, као и за поштовање 40-то сатне радне седмице, поштовање права на пуни празнични и годишњи одмор, пристоjну зараду, итд. Подсјећају да су од 2019. у континуитету морали да предузимају активности на одбрани права на нерадну недjељу запослених у трговини (лобирање код посланичких клубова, интервенциjа код ресорног министарства, покретање електронске петициjе, вођење кампање на друштвеним мрежама, саопштења за jавност, итд.).

У Савезу сидниката нијесу били расположени за детаљније коментарисање. Генерални секретар те централе Душко Зарубица казао је "да су преговори у току и да не би било у реду унапријед излазити са било каквим ставовима".

Из Министарства економског развоја за "Дан" је јуче незванично саопштено да су послодавци и синдикати на прагу договора око рада трговина недјељом. Обавеза послодавца, уколико дође до договра у вези са радном недјељом, била би да исплати 100 одсто увећану дневницу за радну недјељу и да радник који ради недјељу не ради понедјељак. На тај начин би радник могао да заради више од 100 до 150 еура мјесечно, а да има сва гарантована права, у сарадњи са Управом за инспекцијске послове, која би отворила посебну линију за пријаву неправилности и пооштрила казне за непоштовање договорених права за радника.

Иначе, Министарство економског развоја и туризма саопштило је у недјељу вече у поноћ да вијести о враћању на стари систем рада у трговинама, односно на радну недјељу нису истините. Они су казали да се договор о радној недјељи може постићи једино дијалогом и договором свих социјалних партнера у Социјалном савјету.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 07:54