DONACIJA AMBASADE SAD UPRAVI POLICIJE / - FOTO: UPRAVA POLICIJE
23/11/2022 u 19:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ambasada SAD donirala opremu u vrijednosti od 3,4 miliona dolara Upravi policije

Ambasadorka Rajnke je istakla da je oprema koja je donirana upravo pokazatelj njihove posvećenosti Crnoj Gori kao značajnom partneru, a koja će pomoći u nadogradnji kapaciteta crnogorske policije

U Kampu na Zlatici danas je upriličena ceremonija na kojoj je prezentovana donacija Ambasade Sjedinjenih Američkih Država po programu „Fonda 333“ Upravi policije Crne Gore. Ceremoniji su osim direktora Uprave policije, Zorana Brđanina i pomoćnika direktora Miloša Rakonjca, prisustvovali i ambasadorka Džudi Rajzing RajnkeAllan Gryskewicz, SDO/DATT, Sara Dimmick, šefica Kancelarije za odbrambenu saradnju, Elzinga Eliot, RSO asistent, te Dragan Kumburović Predrag Šćekić iz Kancelarije RSO, saopšteno je iz Uprave policije.

“U skladu sa projektom “Fonda 333” Ministarstva odbrane SAD sa kojim je započeto proteklih godina, a u cilju pružanja podrške institucijama bezbjednosti Crne Gore u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, realizovana je donacija opreme Upravi policije, ukupne vrijednosti 3.400.000 dolara”, naveli su u saopštenju.

Prilikom obraćanja na ovom događaju Brđanin je pozdravio ambasadorku i saradnike i istakao veoma značajnu podršku koju Ambasada pruža ukupnom unapređenju kapaciteta crnogorske policije, ali i u domenu implementacije zajedničkih aktivnosti i reformskih procesa Uprave policije, te izrazio zahvalnost na vrijednim donacijama i obukama koje su rezultat kvalitetne i kontinuirane saradnje sa Ambasadom i drugim partnerskim službama SAD-a.

Značaj donirane opreme ogleda se u jačanju kapaciteta organizacionih jedinica Sektora policije posebne namjene u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, u unapređenju efikasnosti rada Sektora i dostizanju potrebnog stepena obučenosti, opremljenosti i interoperabilnosti.

Ambasadorka Rajnke je istakla da je oprema koja je donirana upravo pokazatelj njihove posvećenosti Crnoj Gori kao značajnom partneru, a koja će, kako je naglasila, pomoći u nadogradnji kapaciteta crnogorske policije, a samim tim i doprinijeti bezbjednosti cjelokupne zajednice.

Takođe, ambasadorka je ukazala na to da se ova donacija nadovezuje na kontinuiranu podršku koju SAD pruža crnogorskim institucijama za sprovođenje zakona, te je istakla značaj posvećenosti i profesionalnosti pripadnika crnogorske policije koji svakodnevno nesebično služe u misiji zaštite bezbjednosti svih njenih građana.

Poboljšanjem opremljenosti pripadnika specijalnih jedinica unaprijediće se efikasnost izvršenja najsloženijih zadataka iz domena nadležnosti Sektora, te će se ovom donacijom takođe podići nivo lične zaštite i bezbjednosti pripadnika Sektora koji učestvuju u visokorizičnim poslovima i zadacima.

“Za potrebe Protivterorističke jedinice i Posebne jedinice policije donirano je šest motornih vozila sa kojima je podignut nivo mobilnosti taktičkih timova, pouzdanog transporta na službene zadatke i efikasnosti u izvršavanju službenih zadataka, zatim kolektivna taktička oprema, individualna taktička oprema, kao i dodaci za lično naoružanje koji se koriste u procesu obučavanja policijskih službenika”, saopštili su iz e policije.

Za potrebe Grupe za protivdiverzionu zaštitu, kako dodaju, donirana su dva motorna vozila, kapsula za transport eksplozivnih naprava, individualna oprema za zaštitu i kolektivna oprema za protivdiverzione preglede na terenu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. april 2024 07:19