Ђуровић са амбасадором Хрватске / - фото: Игор Шљиванчанин
24/05/2022 u 14:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амбасадор Хрватске: Промјенама власти друштво показало демократску зрелост

Ђуровић jе нагласила да добра сарадња како на билатералном плану, тако и кроз НАТО инструменте, представља добар основ за унапређење међудржавне кооперациjе

Предсjедница Скупштине Даниjела Ђуровић састала се данас са Њ.Е. Веселком Грубишићем, амбасадором Републике Хрватске у Црноj Гори.

Истичући да Црна Гора високо циjени посвећеност Републике Хрватске европскоj перспективи наше земље, Ђуровић jе нагласила да добра сарадња како на билатералном плану, тако и кроз НАТО инструменте, представља добар основ за унапређење међудржавне кооперациjе.

- Мирна транзициjа након парламентарних избора 2020. године показала је да демократиjа функционише у пракси и нагласила да питање именовања у правосуђу и доношење закона о Скупштини и Влади, представљаjу посебне изазове у предстоjећем периоду - истакла је предсједница Скупштине у садржајном разговору.

Током разговора, она jе навела да jе у изазовном периоду за Украjину и Европу потребно показати да jе политика проширења у фокусу ЕУ, констатуjући да jе од пресудног значаjа да се оживи нада у европску перспективу свих држава кандидата.

- Треба промовисати што више политику проширења jер то има значаjне и економске и безбjедносне импликациjе - казала jе Ђуровић.

На тоj линиjи, предсjедница Скупштине jе поздравила истраживање коjе jе обjавио Еупинионс према коjем чак 74% грађана Униjе подржава проширење ЕУ, апострофираjући да оваj резултат указуjе да земље Западног Балкана треба што приjе да се интегришу у европску породицу народа.

- Нова парламентарна већина остаjе снажно посвећена реформским процесима у области владавине права и увјерена сам да ће преданим радом на унапређењу мултикултуралности, заjеднички доприниjети изградњи помирења у црногорском друштву - нагласила је Ђуровић у разговору са амбасадором Грубишићем.

Амбасадор Грубишић jе поздравио реформске процесе у Црноj Гори и констатовао да jе наше друштво, посљедњим промjенама власти показало демократску зрелост.

- Хрватска тежи изградњи дугорочно доборосусjедских односа и она ће наставити да подржава међудржавни диjалог - поручи оје Грубишић.

Он jе истакао да ће Хрватска наставити да пружа подршку европскоj аспирациjи наше земље и закључио да Црна Гора у његовоj земљи има искреног саговорника.

Сагороворници су се сагласили да сва нериjешена питања између двиjу држава треба рjешавати првенствено кроз билатерални диjалог и директну комуникациjу, водећи се принципима приjатељства, добросусjедства и стратешког партнерства.

Такође, заjеднички jе констатовано да парламентарна дипломатиjа и комуникациjа на наjвишем нивоу значаjно могу доприниjети интензивирању сарадње у областима од обостраног интереса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 03:20