/ - FOTO: RTCG
07/02/2023 u 10:26 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ambasador Turske: Spasioci iz Crne Gore večeras putuju u Tursku

Veoma su zahvalni što je Crna Gora od prvog trena ponudila pomoć i bila uz turski narod u ovoj nesreći

Ambasador Turske Bariš Kalkavan istakao je da Turska prolazi kroz težak period. U seriji velikih zemljotresa je stradalo više od 3.300 ljudi i na hiljade je povrijeđenih.

Područje koje je zahvaćeno potresom ima oko 13,5 miliona stanovnika, i pogođeno je 10 gradova. Veoma su zahvalni što je Crna Gora od prvog trena ponudila pomoć i bila uz turski narod u ovoj nesreći.

Ambasador je napomenuo da vremenske prilike otežavaju akcije spašavanja, kao i veoma oštećena infrastruktura. Oštećeni su putevi, aerodromi, u zemlji je proglašeno vanredno stanje. Pomoć je ponudilo već 65 zemalja.

- Crna Gora je takođe formirala ekipu spasilaca, njih 23, koja bi večeras trebala da krene za Tursku u grad Adan za početak, jer je tamo formiran krizni štab, a onda će po potrebi biti upućivani u ugrožena područja. Veoma smo zahvalni na pomoći i izrazima saučešća koje su uputili i zvaničnici, a i narod, telefon u ambasadi ne prestaje da zvoni. Veoma nam znači što je crnogorski narod od prvog trena sa nama i to nas tješi-  kazao je Kalkavan.

Ističe da su već dobili ponude pomoći iz Kotor, Podgorica, Nikšić i drugih opština, a to će preko Direkcije za vanredne situacije biti koordinisano i dopremljeno u ugrožena područja.

- Počeli smo sa prikupljanjam pomoći, Turkiš erlajns će besplatno prenosit tu pomoć i biće otvoren i račun za pomoć nastadalima. U Turskoj je prograšena sedmodnevna žalost i otvorićemo i knjigu žalosti kako bi crnogorski narod mogao da podijeli sa nama žalost. Sve je još sveže, ali kasnije ćemo bolje moći da sagledamo kompletnu sliku, ali svakako nas tješi da je crnogorski narod uz nas i u ime turskog naroda zahvaljuemo- rekao je Kalkavan.

Kako je istakao Turska nažalost ima iskustva sa zemljotresima, ali sada je situacija složenija, jer je pogođeno 10 gradova, piše rtcg portal.

- AFAD ima na hiljade zaposlenih, 30.000 je trenutno angažovano na tom području, od toga 5.000 medicinskih radnika, tako da povrijeđene prebacujemo u druge gradove. Još ne možemo da procijenimo štetu i pokušavamo da idemo u ta područja, ali su putevi oštećeni. Ipak, za kratko vrijeme ćemo uspjeti da sanirano tu štetu kako bi lakše došli do ugroženih područja- kazao je ambasador.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. jun 2023 18:59