Ambasadorke Kristina Oana Popa i Keti Bugenhut / - FOTO: S. ĆETKOVIć
11/01/2024 u 15:43 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ambasadorka Belgije: Proširenje na vrhu prioriteta EU

Popa poručila da od Crne Gore očekuje da u narednim mjesecima završi sudska imenovanja i nastavi sa reformama u pravosuđu, kao i napredak u ispunjenju poglavlja 23 i 24

Proširenje Evropske na zemlje zapadnog Balkana trebalo je odavno da se desi, kazala je ambasadorka Belgije u Srbiji i Crnoj Gori Keti Bugenhut.

- Proširenje je na vrhu liste prioriteta Evropske unije - poručila je ambasadorka danas u Evropskoj kući tokom predstavljanja svoje zemlje koja je od 1. januara preuzela predsjedavanje Evropskom unijom.

Kako je istakla, na putu ulaska u EU pred svim zemljama regiona, tako i novoimenovanim zemljama kandidatima Moldavijom i Ukrajinom su brojni izazovi, ali kako je poručila, oni se moraju ispuniti "i tu ne može da se bira".

Od Crne Gore se očekuje da u naredniom mjesecima završi sudska imenovanja i nastavi sa reformama u pravosuđu, kao i napredak u ispunjenju poglavljaa 23 i 24, poručila je ambasadorka EU u Crnoj Gori Kristina Oana Popa.

- Cilj je da se do kraja juna zatvaranje poglavlja i klastera - navela je Popa. 

Ona je iskazala očekivanja da će vlada narednih šest mjeseci, za vrijeme belginjskog predsjedavanja EU, nastaviti sa reformama i  konkretnim koracima na putu ka EU i da će biti u stanju da u oktobru, novom sastavu Evropske komisije saopšti u čemu je naša zemlja konkretno napredovala.

Crna Gora jedina zemlja koja trenutno pregovara sa svim otvorenim poglavljima i, kako je rekla ambasadorka Bugenhut, treba se konsultovati sa Evropskom komisijom i Evropskim parlamentom da li postoji mogućnost da se ta poglavlja ranije zatvore. 

Crna Gora demokratska zemlja i da kao takva ima snage da se izbori sa svim stranim uticajima, pa tako i ruskim na svoju politiku, rekla je ambasadorka Bugenhut odgovarajući na pitanje da je Brise zabrinut zbog eventualnog ulaska koalicije ZBCG u vladu koje je najavljeno na jesen.  

Istakla je da je njen utisak da je Crna Gora otvorena za sve sugestije i spremna da napreduje ubrzano ka članstvu u EU. Belgija i Evropska unija su našoj zemlji na tom putu partneri sa kojima naša vlada uvijek može da se konsultuju oko prevazilaženja prepreka ka tom cilju, poručila je ona. 

Osvrćući se na trenutnu geopoličku situaciju ona je konstatovala da je Crna Gora ravnopravan partner koji u potpunosti sprovodi politiku Evropske unije i NATO.

- Nije lako pridržavati se sankcija (prema Rusiji), ali  to radimo zbog naših vrijednosti, da pokažemo stav prema nepotebnoj agresiji - kazala je ona.  

Ambasadorke Bugenhut i Popa jutros su se satslaje sa premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:24