/ FOTO: POLICIJSKA AKADEMIJA
05/12/2023 u 12:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ambasadorka Francuske: Podrška Policijskoj akademiji

Takođe, govorilo se i o mogućoj razmjeni predavačkog kadra i studenata, kao i potpisivanju Sporazuma o saradnji između Policijske akademije u Danilovgradu i Policijske akademije u Francuskoj

Juče je Policijsku akademiju u Danilovgradu posjetila delegacija Ambasade Francuske, na čelu sa novoizabranom ambasadorkom za Crnu Goru  Anne-Marie Maskay.

Ovo je nastavak uspješne i plodonosne saradnje koja je započela prije mnogo godina, intenzivno se nastavila kroz saradnju sa prethodnikom Maskay, bivšim ambasadorom Francuske u Crnoj Gori Christian Timonie-om i koja će se dalje razvijati sa Maskay.

- Na sastanku sa direktorom ove ustanove, Vladimirom Stanišićem, ambasadorka je uputila riječi podrške Policijskoj akademiji i unapređenju rada i funkcionisanja cjelokupnog bezbjednosnog sektora u Crnoj Gori. U tom smislu dogovoreni su budući koraci u saradnji Ambasade Francuske u Crnoj Gori i Policijske akademije, koji bi, između ostalog, uključivali dvonedjeljnu posjetu francuskih eksperata sa ciljem pružanja asistencije u radu i u eventualnoj reorganizaciji ove institucije- navodi se u saopštenju.

Takođe, govorilo se i o mogućoj razmjeni predavačkog kadra i studenata, kao i potpisivanju Sporazuma o saradnji između Policijske akademije u Danilovgradu i Policijske akademije u Francuskoj.

Nakon sastanka, ambasadorka Maskay, zajedno sa direktoricom Centra za ženska prava, Majom Raičević, šeficom kabineta Ministra unutrašnjih poslova, Snežanom Vujović i rukovodzeljkom Odjeljenja za međunarodnu saradnju Policijske akademije, gđom Snežanom Kadović, otvorila je obuku pod nazivom “Prevencija i suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici”.

- U ovom periodu godine, od 25. novembra do10. decembra, kada slavimo ljudska prava i skrećemo pažnju na pošast kakva je nasilje nad ženama, stalo mi je da istaknem angažovanje Francuske u feminističkoj diplomatiji- kazala je, u svom obraćanju polaznicima obuke ambasadorka Maskay.

O značaju ove teme, kao i velikoj zastupljenosti slučajeva rodno zasnovanog nasilja nad ženama, govori i činjenica da je Ambasada Francuske finansirala kompletnu obuku i opremila jedan dio poligona za situacionu i praktičnu nastavu na Policijskoj akademiji i to upravo onog dijela u kojem se, tokom obuke, simuliraju slučajevi ove vrste nasilja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 19:44