Једна од сједница управног одбора УЦГ / Дан
20/03/2022 u 08:30 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амбициозан план УЦГ: У факултет улажу 2,5 милиона, професорима граде станове

Са реализациjом проjеката у вриjедности од преко два и по милиона еура, могу слободно рећи да ће се услови рада и студирања на УЦГ веома побољшати, каже предсједница УО УЦГ Рајка Глушица

Универзитет Црне Горе добио је за ову годину преко 2,5 милиона еура за улагање у осавремењавање факултета, а покренута је и процедура за изградњу четири обjекта два стамбено-пословна, два пословна, и уз то два нивоа подземне гараже, чиме ће стамбено незбринути професори ријешити то важно питање. Предсједница Управног одбора УЦГ Рајка Глушица казала је "Дану" да је једно од важнијих улагања и формирање великог универзитетског парка површине преко 25.000 квадрата између зграде Техничких факултета и студентских домова у Подгорици, у који ће бити уложено 25.000 еура.

image

Рајка Глушица

-DUSKO MILJANIC 81000 PODGORICA

– Од осталих проjеката навешћу адаптациjу Централне универзитетске библиотеке, адаптациjу ентериjера улазног хола обjекта Техничких факултета, адаптациjу ентериjера портирнице обjекта Техничких факултета, санациjу диjела равног крова и унутрашњости обjекта Поморског факултета, адаптациjу ентериjера библиотеке Медицинског факултета, адаптациjу ентериjера библиотеке Прородно-математичког факултета, адаптациjа простора за Центар за докторске студиjе, уређење парка испред обjекта Ректората, измjена столариjе и сређивање jужне фасаде Филозофског факултета – каже она.

Потписано и обновљено скоро 50 уговора

Глушица каже да су на плану међународне сарадње, упркос ограничењима проузрокованих пандемиjом, остварени велики помаци и контакти.

– Потписано је 15 билатералних уговора УЦГ и институциjа високог образовања у иностранству. У оквиру Ерасмус+ програма, коjи омогућава мобилност студената и запослених на УЦГ, потписана су 22 нова међуинституционална уговора, а 11 обновљено. Кад су у питању теме везане за студенте, можемо навести да смо укинули плаћање школарине на докторским студиjама запосленим сарадницима на Универзитету и драстично смањили висину школарине на истим студиjама, чиме смо омогућили приступ образовању до наjвишег нивоа свим надареним и способним студентима. По први пут jе, у сарадњи са Министарством просвјете, спроведен у потпуности електронски упис на све студиjске програме УЦГ. Ректор УЦГ jе потписао уговоре о сарадњи на основу коjих наши студенти могу да користе бенефите Европске омладинске картице и три године да бесплатно користе платформу Jобири коjа ће им помагати у тражењу посла и развоjу кариjере – наводи Глушица и додаје да је УЦГ добио међународно признање ‒ Награду за академски интегритет од Савjета Европе.

Истиче да је захтjевом за средствима из капиталног буџета УЦГ добио подршку од Владе за реализациjу броjних великих проjеката за наредну фискалну годину и то: изградња комплекса обjеката Академиjе умjетности на Цетињу 900.200 еура, доградња Архитектонског факултета у Подгорици 100.000 еура, изградња Филолошког факултета у Никшићу 700.000 еура, уређење простора Библиотеке Правног факултета 100.000 еура, реконструкциjа топлане УЦГ 370.200.00 еура и реконструкциjа обjекта Техничких факултета УЦГ 350.200 еура.

– Са реализациjом ових проjеката у вриjедности од преко два и по милиона еура, могу слободно рећи да ће се услови рада и студирања на УЦГ веома побољшати. Осим тога УЦГ jе покренуо активности око градње стамбено-пословне зграде Унистан 3 (са двиjе подземне гараже и зеленом површином) коjом би се завршила изградња станова за запослене на Универзитету. Припрема се документациjа за расписивање конкурса за идеjно рjешење зграде. То jе jош jедан од великих инвестиционих послова коjи ћемо, надамо се, реализовати успjешно и коjим ће наши запослени без стана риjешети ово важно животно питање. Такође jе уговором о уступању парцеле за градњу зграде на земљишту коjе малим диjелом припада и УЦГ, наш Универзитет, захваљуjући добром преговарању, добио 10 jеднособних станова коjи би се давали на коришћење младим сарадницима у настави до рjешавања стамбеног питања, гостуjућим професорима и слично – истиче Глушица.

Из Украјине дошла два професора, очекују их још

Глушица наводи да је УЦГ почео и са дебатама, а једна од њих је била о узроцима и последицама дешавања у Украjини.

– Када већ говоримо о рату у Украjини и конкретноj помоћи угроженима, треба рећи да jе УЦГ реаговао промптно и одговорно позивом ректора да 10 заинтересованих истраживача из украjинске академске заjеднице привремено бораве у Црноj Гори и буду гостуjући професори и истраживачи на УЦГ коjи би сносио трошкове смjештаjа и живота за њих и њихове породице. Већ имамо одговоре на оваj позив, стигло је двоје колега, а очекујемо их још – наводи Глушица.

Глушица каже да је у циљу постизања отворености и спремности на демократски диjалог и дебату о свим проблемима црногорског друштва, а тиме и остваривања jедне од важних улога УЦГ, образован Одбор за реализациjу редовних трибина.

– УЦГ jе институциjа од jавног интереса коjа своjим активним друштвеним учешћем мора доприносити актуелизациjи и стручном сагледавању тема коjе су од интереса за црногорско друштво и шире. Трибине имаjу циљ да се шира jавност упозна са стручним аспектима одређених питања, те да се из научног угла расвиjетле одређени феномени и на таj начин да се утиче на њихово боље и адекватниjе разумиjевање. Одржане су већ три Универзитетске трибине са угледним и референтним учесницима о веома важним и актуелним темама, о универзитету између науке, етике и политике, о митовима, чињеницама и последицама Ковид-19 – истиче Глушица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:14