/ - PHOTO BY MUFID MAJNUN ON UNSPLASH
28/05/2023 u 18:42 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Analiza finansiјskih izvјeštaјa Doma starih u Nikšiću: Za plate najmanje pola miliona, a tek primljeni prvi korisnici

Prema informacijama o broju zaposlenih u Domu starih Nikšić, koje je ASP dobila od Uprave prihoda i carina, na zahtjev da dostave podatke o broju zaposlenih po njihovim evidencijama, u oktobru 2020. godine bio јe jedan zaposleni, a od februara naredne godine dva

Nikšićki Dom starih je prvog zaposlenog dobio u oktobru 2020. godine, broj radnika je sredinom 2021. uvećan na 38, a krajem prošle godine imali su 70 uposlenih, za čiјe јe zarade samo u prošloj i diјelu ove godine iz državnog budžeta izdvojeno oko pola miliona eura, iako su prvi korisnici u tu ustanovu primljeni tek u februaru ove godine. To pokazuju podaci Akcije za socijalnu pravdu (ASP) prikupljeni na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama i paralelnog pregleda javnih evidencija.

Prema informacijama o broju zaposlenih u Domu starih Nikšić, koje je ASP dobila od Uprave prihoda i carina, na zahtjev da dostave podatke o broju zaposlenih po njihovim evidencijama, u oktobru 2020. godine bio јe jedan zaposleni, a od februara naredne godine dva. U julu 2021. godine broj zaposlenih je bio 38, a prosječno četrdesetak uposlenih bilo je svih narednih mjeseci do decembra prošle godine, kada je ta brojka, prema evidencijama centralnog poreskog organa u zemlji, uvećana na 71 uposlenog.

Istovremeno, na upit o broju korisnika usluga u protekle tri godine, ASP-u je iz Doma starih u Nikšiću odgovoreno da su u januaru ove godine, pored svih propisanih uslova, ispunili i one uslove i standarde za izdavanje licence za obavljanje djelatnosti, koji su, u konačnom, zavisili od završetka radova na izgradnji i adaptaciji objekata za potrebe Doma, njihove primopredaje i sticanja prava korišćenja, kada je između investitora i izvođača radova izvršena primopredaja radova.

– U međuvremenu, 15. februara ove godine Javna ustanova Dom starih Nikšić dobila je licencu za pružanje usluga smještaja i prva stara lica postala su korisnici usluge krajem februara mjeseca – navodi se u odgovoru.

Oni su odbili da dostave podatke o iznosima isplaćenih bruto zarada u protekle tri godine, uz obrazloženje da bi to zahtijevalo sačinjavanje nove informacije, a u ASP-u smatraju da je to iskorišćeno kao izgovor da se ne dostave podaci, "posebno što se obračuni zarada vode elektronski i radi se praktično o nekoliko klikova da se obezbijede ti podaci". Međutim, ASP je pregledom javnih evidencija utvrdila da je za prošlu godinu i prva tri mjeseca ove godine iz državnog trezora za zarade u Domu starih Nikšić isplaćeno bezmalo pola miliona eura, odnosno 356.857 eura prošle i 142.917 eura u prva tri mjeseca ove godine. Za raniji period nijesu dostupne precizne evidencije.

Ustupiće iniciјative nadležnim organima

Na osnovu do sada prikupljenih informacija, ASP će uputiti inicijative nadležnim organima, kako bi se tačno utvrdilo gdje je nastao propust, posebno što je osnovana sumnja da su na štetu državnog budžeta isplaćivane zarade i time omogućavano neosnovano sticanje koristi po osnovu zarade, a za posao koji praktično nije obavljan, dok su istovremeno pripadnici najstarije populacije trpjeli jer usluge nijesu mogle da im budu pružene.

Iz ASP-a podsjećaju da se zalažu da što više gradova dobije domove za stara i nemoćna lica, kako bi se najstarijoj populaciji pružila dostojanstvena usluga u poslednjem životnom dobu, a ne da budu prepušteni na milost i nemilost surovosti života, naročito u crnogorskim uslovima.

Iz ASP-a ističu da su ovim slučajem počeli da se bave nakon prijave zviždača iz Nikšića koji je iskazao sumnju da se u Domu starih u tom gradu intenziviraju zapošljavanja radi ostvarivanja političkih koristi, iako u isto vrijeme nije bilo korisnika kojima su pružane usluge.

– Da bi jedan dom starih počeo da radi i optimalno i kvalitetno pruža usluge, svakako da prvo mora obezbijediti kadar i osoblje, pa tek onda primiti korisnike. Međutim, nevjerovatno je da se mjesecima isplaćuju zarade a da nema korisnika – naveli su iz ASP-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 16:35