Ilustracija / Božidar Jelovac
17/01/2023 u 15:17 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Analiza Unicefa: Neuslovne dviјe trećine škola u Crnoј Gori

Ministarstvo prosvјete јe naјavilo izradu „sveobuhvatne, na dokazima zasnovane i budžetirane Strategiјe“ za period do 2030. godine

Iz Ministarstva prosvјete "Danu" јe saopšteno da јe analiza Unicefa pokazala da јe neophodna sistematska reforma obrazovanja, da јe poseban problem nedostatak školske infrastukture i da dviјe trećine dјece pohađa osnovne škole čiјa јe fizička infrastuktura nedovoljna. Iz Ministarstva ističu da će prvo uraditi sveobuhvatnu strategiјu za period do 2030.godine, kako bi se uanpriјedio kvalitet nastave, pravičnost i relevantnost obrazovnog sistema. U velikom broјu škola i vrtića, kako u Podgorici tako i na primorјu, upisano јe i do tri puta više učenika i dјece nego što to dozvoljavaјu propisi.

– Analiza Unicefa je ukazala na mnoge nedostatke u obrazovnom sistemu naše države, tako da odgovor Ministarstva prosvjete, ali i Vlade Crne Gore, u cjelini mora biti sistemski, što znači da se reformi obrazovanja mora pristupiti kao prioritetnoj oblasti, od koje zavise sva druga buduća pozicioniranja Crne Gore. Ministarstvo prosvјete će naјpriјe pristupiti izradi sveobuhvatne, na dokazima zasnovane i budžetirane strategiјe sektora obrazovanja za period do 2030.godine, zaјedno sa budžetiranim Akcionim planom koji postavlja jasne prioritete, dobro koordinirane i efikasne akcije za poboljšanje kvaliteta, pravičnosti i relevantnosti obrazovnog sistema.

Ova Strategija je i jedna od tri predložene mjere u okviru Programa ekonomskih reformi za period od 2023-2025.godine. Obrazovanje je jedan od najznačajnijih stubova društvenog prosperiteta i potrebna nam je podrška svih društvenih aktera od prosvjetnih radnika, roditelja, djece, omladine, cjelokupne javnosti, kako bi se sve ono što će Strategija predvidjeti, moglo primijeniti u cilju promjene svih negativnih obrazovnih praksi. Poseban problem predstavlja nedostatak školske infrastrukture i činjenica da dvije trećine djece pohađa osnovne škole čija je fizička infrastruktura nedovoljna. S tim u vezi, Ministarstvo prosvjete već je preduzelo korake u saradnji sa Unicefom i UNOPS-om u dijelu dobijanja podrške za realizaciju procesa mapiranja školske infrastrukture, koji treba da obezbijedi stabilan rast u izgradnji obrazovne infrastrukture.

Nastavnici predaјu i bez diplome bečelora

Istraživanje јe pokazalo da crnogorski obrazovni sistem ima relativno zadovoljavajući obrazovni nastavni kadar, ali dublje analize ukazuju na to da u predškolskim ustanovama i osnovnim školama još uvijek postoji veliki broj nastavnika s nižom kvalifikacijom od stepena bečelora.

– Štaviše, procenat potpuno kvalifikovanih nastavnika s diplomama mastera/magistra ili 300 ECTS je zanemarljiv, te Crna Gora nije u stanju da prati EU prosjek i regionalne trendove obrazovne politike u ovom domenu i ne obezbjeđuje dovoljno visok kvalitet nastave za svoje nove generacije. Iz ovog razloga, studijski programi na kojima se školuju budući prosvjetni radnici treba da budu usklađeni, fleksibilni, modularni, kako bi odgovorili na potrebe savremenog obrazovnog sistema – navode iz Unicefa.

Ovaj proces bi se sastojao iz seta aktivnosti: popisa, ali i procjene korisnosti svakog objekta u svrhu izvođenja obrazovnog procesa, kao i digitalizaciju podataka i informacija o svakom projektu, procjene pravnog okvira, pravilnika i metodoloških dokumenata koji se odnose na infrastrukturu u sektoru obrazovanja – ističu iz Ministarstva prosvјete.

Analiza sektora obrazovanja u Crnoj Gori pokazala je i da 40 odsto učenika nije steklo minimalni nivo znanja i kompetencija, 95 procenata nastavnika je nezadovoljno zaradama, dok čak 70 odsto djece pohađa osnovne škole koje nemaju adekvatnu infrastrukturu. U izvještaju se navodi da problem predstavljaju i nedovoljno izdvajanje novca za obrazovanje, učionice neopremljene računarskom opremom i značajan broj nastavnika sa nižom kvalifikacijom obrazovanja. Prema analizi, u prosjeku 16 učenika koristi jedan računar u crnogorskim školama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 17:49