Др Анастазија Мирановић / - Др Анастазија Мирановић
10/09/2021 u 19:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Анастазија Мирановић разријешена са функције директора Народног музеја

Она је разријешена на иницијативу министарке просвјете, науке, културе и спорта Весне Братић

Влада је разријешила Анастазију Мирановић са функције директорице Народног музеја, а на њено мјесто поставила сликара Живка Радовића.

Она је разријешена на иницијативу министарке просвјете, науке, културе и спорта Весне Братић.

- У образложењу предлога министарка је навела сљедеће: "Рјешењем Владе Црне Горе број 07-2826/3 од 24. маја 2018. године, др Анастазија Мирановић именована је за директорицу ЈУ Народни музеј Црне Горе. Чланом 25 Закона о култури је предвиђено да директор установе може бити разријешен прије истека мандата уколико поступа супротно закону, статуту или општим актима установе, те уколико не обезбјеђује законит рад установе. Одлуком Владе Црне Горе, формирано је ново Министарство просвјете, науке, културе и спорта које је преузело права и обавезе бившег Министарства просвјете, Министарства науке, Министарства културе и Министарства спорта. Вршењем дужног надзора од стране Министарства просвјете, науке, културе и спорта, архиве бившег Министарства културе, утврђено је да не постоји уредно заведен документ о стању Депоа и условима у којима се налази реликвија под називом "Филермоса" која представља културно благо Црне Горе од посебног националног значаја - наводи се у рјешењу о разрјешењу Мирановић.

Како су навели, цитираном законском нормом, когентне природе, а имајући у виду одредбе наведених правилника, на недвосмислен начин је утврђено да културно благо Црне Горе, од посебног националног значаја, реликвија под називом
"Филермоса", није на прописан начин смјештена и заштићена, чиме су прекршене одредбе Закона о култури и Закона о музејској дјелатности.

- Следствено наведеном, директорица ЈУ Народни музеј Црне Горе поступа супротно Закону и општим актима установе, што неспорно утврђује непостојање неопходне документације о условима у којима се чува културно благо, при чему не обезбјеђује законит рад установе. У свијетлу предње наведеног, предлажем да се др Анастазија Мирановић разријеши дужности директора ЈУ Народни музеј Црне Горе, сходно одредбама члана 25 став 1 тачка 5 и 6 Закона о култури- навела је Братић тада у предлогу за смјену.

Kомисија за кадровска и административна питања је, како се даље наводи у рјешењу, као стално радно тијело Владе, размотрила наведени предлог министарке Братић и, имајући у виду законску одредбу да директора јавне установе културе, чији је оснивач држава, именује и разрјешава Влада, на предлог Министарства, као и одредбе члана 25 тач. 5 и 6 Закона о култури, поднијела Влади предлог да разријеши директорицу Народног мзеја прије истека мандата, због поступања супротно закону и општим актима установе и необезбјеђивања законитог рада ове установе.

- Влада Црне Горе је размотрила и прихватила Предлог рјешења Kомисије за кадровска и административна питања и смијенила Мирановић прије истека мандата, због поступања супротно закону и општим актима установе необезбјеђивања законитог рада ове установе - додају у рјешењу.

Мирановић нема право жалбе на ову одлуку, али тужбом може покренути управни спор пред Управним судом у року од 20 дана од дана пријема рјешења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:42