Михаило Анђушић / - MA
01/05/2023 u 16:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Anđušić: Mnogi zaposleni Praznik rada dočekuju bez isplaćenih zarada

Kako je dodao, mnogi zaposleni u Crnoj Gori ovaj praznik dočekuju bez isplaćenih zarada – neki od njih o tome upoznaju javnost kroz protestne šetnje, a drugi kroz saopštenja

Teško je da je neki Međunarodni praznik rada u istoriji Crne Gore proticao u približno sumornoj slici, kakav je slučaj ove godine, a sve zahvaljujući nestručnim i ad-hoc potezima vlasti, poručio je poslanik DPS-a Mihailo Anđušić.

Kako je dodao, mnogi zaposleni u Crnoj Gori ovaj praznik dočekuju bez isplaćenih zarada – neki od njih o tome upoznaju javnost kroz protestne šetnje, a drugi kroz saopštenja.

I to, ističe Anđušić, najbolje govori o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori.

- Rast zarada u javnom sektoru mjera je koja bi u redovnim okolnostima zavrijedila punu podršku. Međutim, u Crnoj Gori to povećanje finansira se iz zaduženja, a odgovorna politika bi morala da na osnovu stvaranja nove vrijednosti, novih investicija, doprinese privrednom rastu, većem punjenu budžeta i snaženju ekonomije ove države - naglasio je on.

Umjesto odgovornog pristupa, dodaje, danas smo svjedoci prepucavanja da li će Crna Gora bezglavo upasti u novo zaduženje u junu ili u septembru, pri čemu i laici mogu da pretpostavljaju po kakvoj će kamatnoj stopi ono biti.

- Ne želimo da vjerujemo da je sljedeći plan vlasti povećanje nameta na štetu dijela građana, jer je to pogrešan put – naročito ako se time želi podmirivati neumjerena potrošnja bez pokrića - napomenuo je on.

Najzad, ističe, dok više evropskih zemalja već implementira pilot projekte koji podrazumijevaju četvorodnevnu radnu sedmicu, vlast u Crnoj Gori želi da ukine neradnu nedjelju – što je bilo jedno od ključnih dostignuća u proteklom periodu u pogledu poštovanja radničkih prava.

- Sve to govori o načinu funkcionisanja sistema u Crnoj Gori i o nedostatku bilo kakve odžive vizije i plana koji bi zaposlene mogao uvjeriti da je vlast njihov partner, a ne suparnik, zaključuje Anđušić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. decembar 2023 16:39