Percepcija policije u Crnoj Gori 2023 / - OEBS
25/03/2024 u 13:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Anketa OEBS-a: Građani vide pozitivne promjene u radu policije

U 2023. godini, više od 67 odsto građana imalo je pozitivan stav o policiji, dok je 42,4 odsto primijetilo promjene nabolje u radu policije, što je poboljšanje u odnosu na 2022. godinu, pokazalo je najnovije istraživanje Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

- Više od 60 odsto ispitanika smatra da je policija najefikasnija u oblasti zaštite bezbjednosti građana, a slijede bezbjednost saobraćaja (54,4 odsto) i upravljanje i bezbjednost granica (48,5 odsto). Velika većina (81 odsto) ispitanika slaže da su žene i muškarci podjednako sposobni da obavljaju policijske dužnosti, što je skoro identičan rezultat kao u 2022 - neki su od ključnih nalaza istraživanja Percepcija policije u Crnoj Gori, koje je naručila Misija OEBS-a u Crnoj Gori, a sprovela Agencija Damar.

U pitanju je peto godišnje istraživanje, sprovedeno u oktobru 2023. godine na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika.

- Istraživanje je pokazalo da 71 odsto građana vjeruje da je Crna Gora stabilna, dok se 80,6 odsto ispitanika osjeća bezbjedno. Preko 80 odsto građana identifikovalo je narkomaniju, organizovani kriminal i trgovinu drogom kao najveće probleme po bezbjednost građana. Skoro 70 odsto ispitanika korupciju vidi kao značajan problem, što je smanjenje od 10 odsto u odnosu na 2022. godinu. Međutim, 54 odsto ispitanika i dalje vjeruje da je određeni broj policajaca umiješan u korupciju. S druge strane, građani su zadovoljniji efikasnošću policije u borbi protiv korupcije (sa 31 odsto u 2022. na 37 odsto u 2023.) i borbi protiv kriminala (sa 29 odsto u 2022. na 37 odsto u 2023. godini). Dodatno, 68 odsto građana bi željelo više informacija o tome kako se policija bori protiv organizovanog kriminala - navodi se u nalazima istraživanja.

Kako pokazuje istraživanje, preko 38 odsto građana je u 2023. smatralo da je sistem zapošljavanja u policiji transparentan, što je povećanje u odnosu na 31 odsto u 2022.
Ovo promjena svijesti dolazi, između ostalog, nakon Misijinih kampanja javnog informisanja koje su podsticale žene i mlade da se prijave na Policijsku akademiju.

Gotovo 90 odsto smatra da građani ne bi trebalo da posjeduju vatreno oružje, što je povećanje od 5,1 odsto u odnosu na 2022. godinu. Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o oružju, kada on stupi na snagu, daće mogućnost Misiji da sprovede kampanju podizanja svijesti javnosti o značaju legalizacije i dobrovoljne predaje oružja.

Misija će nastaviti da podržava aktivnosti usmjerene na razvoj i jačanje Uprave policije i dalji razvoj profesionalne i demokratske policijske službe, sposobne da otkriva i bori se protiv korupcije i organizovanog kriminala, uz povećanje nivoa bezbjednosti u zajednici. Misija će, takođe, raditi sa policijom na daljem jačanju i povećanju broja žena u policijskoj službi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:17